Osciloskop C1-94
Moderátor: Moderátoři
A ešte úprava napájania z 220V na 230V. Je možná? V schéme je jeden vývod z trafa na primári naviac, ale nieje to označené, bez návodu si to netrúfam prehodiť.
Prečo to nemôže byť napísané jasne ako na multimetri...
Napájanie do 242V... u nás máme 237V, a keď nastane nejaký zákmit v sieti... radšej by som to prehodil na 230V, ak tam je na trafe na to pripravené vinutie. Len tá dokumentácia chýba.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
fredis píše:. . .Je to i v dokumentaci.
v ktorej?
Až budem mať čas, premeriam.
edit: už som to našiel, originál scan ruského návodu. Ešte mi ostáva naučiť sa po rusky
edit2: Stiahol som originál scan nemeckého návodu, ten sa aspoň dá prekladať. Meral som sieť, dnes nám púšťajú 241V! Len dúfam, že za to nebudú chcieť príplatok.
Oscík premeraný, prepnuté na 240V. Len sa mi zdá, že teraz je nejaký rozhádzaný, tak neviem. Možno je to spôsobené zapnutým PC bez krytu 2 metre od neho, a notebookom. Len čo budem môcť to povypínam a uvidím.
edit3: je to ok, po zapnutí to chce 5 minút na zahriatie (mám tu dosť zimu). Tých 12V tam má nabiehať pomaly od 9V asi 4 minúty?
Jedine to dlhé zahrievanie mi vadí. Keď tu mám chladno, trvá to aj 15 minút kým sa to ustáli, dovtedy to robí psie kusy. Čiara je akoby bodkovaná, presúva sa vyššie a zase nižšie, tiež nevie chytiť synchronizáciu. Zahrievanie by som čakal skôr od elektrónkového osciloskopu, tranzistory snáď vedia pracovať hneď. Keby niekto vedel či sa to dá nejako prerobiť aby fungoval hneď... alebo je to vlastnosť tohoto zapojenia?
Tak neviem, asi tam bude nejaká závada. Tých 12 voltov tam nabieha od 9 voltov, a dosť pomaly a dlho. Kondenzátory som už niektoré (C17,C18,C25) vymenil, nepomohlo. S takýmto zapojením zdroja som sa ešte nestretol, tak neviem. Ono je vôbec problém tam na čokoľvek siahnuť, hneď sa odtrhne plôška plošného spoja.
Samozřejmě, že napětí 12V (a vůbec všechna napájecí napětí) musí naběhnout do vteřiny. Jediná součástka, která má nárok nabíhat několik vteřin je obrazovka. Tak máš něco blbě ještě se zdrojem a musíš to najít. Správná napájecí napětí jsou základ.PotPalo píše:... Tých 12 voltov tam nabieha od 9 voltov, a dosť pomaly a dlho. ...... S takýmto zapojením zdroja som sa ešte nestretol, tak neviem. ....
Bohužel ruská schémata jsou kreslená nelogicky, krkolomně a nepřehledně - chce to si některé zkoumané bloky překreslit do normálního středoevropského stylu a k tomu je ještě nutno číst popis funkce v manuálu a nakonec najdeš i tu chybu ve zdroji. Výroba napětí +-12V je k pochopení jen pomocí četby v manuálu. Dneska by tam byly asi dva třísvorkové stabilizátory , ale tehdy vymýšleli vtipná zapojení s minimem tranzistorů.
- Přílohy
-
schema zdroj.PNG- (79.14 KiB) Staženo 284 x
Zabudli. Máš jiné schéma. Správně má být červená tečka(uzel C25/R55, pojistka Pr2) připojená na +12V (+12B).PotPalo píše:Niečo mi tu nesedí, akoby zabudli nakresliť zem v schéme. Nemajú byť miesta, ktoré som označil červeným a zelený štvorčekom spojené so zemou? Hlavne ten červený, tam predsa musí byť zem, inak voči čomu by bolo tých 100V a 200V?
Zelený čtvereček(bod 16) mám na schématu stejně jako ty.