HD Tune, neznámé atributy

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

HD Tune, neznámé atributy

#1 Příspěvek od jjilek »

Koupil jsem SATA disk a podrobil jsem jej nejprve testu s HD Tune. Nenašly se žádné vadné sektory ale v sekci Health jsou nějaké neindetifikované problémy, viz příloha. Prodávající mi sdělil, že provedl Low level format. Mohl Low level format něco takového ovlivnit?
Přílohy
HDD Janek.jpg
(61.49 KiB) Staženo 110 x
ferro0

#2 Příspěvek od ferro0 »

rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Je to teplota. Ma 60 stupnov a to sa mu zda vela.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jjilek »

Také jsem nad tím přemýšlel. A Crystal info má tenhle výsledek:
Přílohy
Crystal info.jpg
(116.63 KiB) Staženo 112 x
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Podívej se na můj příspěvek. Jen HDD SCan a HD Tune ukazuje relevantní informaci. Další, včetně Crystal Disk Info, dávají jenom neúplnou, nebo dokonce mylnou informaci.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jjilek »

Jen škoda, HDD scan ani HDD tune nekontrolují také USB disky.
serviceman

#7 Příspěvek od serviceman »

Jak jsi na to, prosím, přišel? Ty obrázky ukazují právě USB disk.
satam

#9 Příspěvek od satam »

serviceman píše:Podívej se na můj příspěvek. Jen HDD SCan a HD Tune ukazuje relevantní informaci. Další, včetně Crystal Disk Info, dávají jenom neúplnou, nebo dokonce mylnou informaci.

Tak zrovna v odkazovaném příspěvku uvádějí HDD Scan, HD Tune, CDI i HD Sentinel stejné S.M.A R.T. hodnoty, je totiž třeba číst hodnoty a ne jen koukat na barevná políčka, popř. vykřičníky výstrahy. HD Drive Inspector je bohužel trochu šmejdík.....
Takže pořád platí mé tvrzení z odkazovaného vlákna:
Všechny programy, které kontrolují SMART stav disku, vycházejí z údajů, které jim poskytne disk. Tzn., že všechny ukazují stejné údaje, ať už je to CDI, HD Tune v sekci Health, Speedfan (on line SMART kontrola) a všechny další. Takže nemá smysl v podstatě cokoli znovu kontrolovat jiným SMART programem poté, co jsme disk zkontrolovali pomocí CDI.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Presne tak. A ked trochu pohladas, co znamena atribut 0xBE, tak zistis, ze je to teplota upravena do tvaru, aby sa dala vyhodnotit ako ostatne SMART atributy. Jeho hodnota je 100-teplota. Cize ty mas teplotu 60 (100-40) stupnov a threshold je 55 stupnov (100-45).
satam

#11 Příspěvek od satam »

rnbw píše:Je to teplota. Ma 60 stupnov a to sa mu zda vela.

Zpět k dotazu: Je to sice teplota, ale "teplota toku vzduchu"! A hexadecimální hodnota, o které bych zrovna asi nepřísahal, že je to teplota ve °C, není 60, ale pouhých 36 (možná °C). Ostatně přesně tolik ukazuje CDI, takže by to mohla být pravda.
Jinak jsem toho názoru, že pokud HD Tune neidentifikuje příslušný atribut (BE), nelze reálně vůbec brát vážně ani jeho hodnocení "failed".
Takže se spíš přikláním k vadě příslušného čidla, nebo spíš neschopnosti programu HD Tune rozpoznat uvedený atribut, nehledě nato, že tento atribut nepatří mezi kritické a pro další činnost disku není podstatný.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

SMART atributy maju tu vlastnost, ze program nemusi poznat ich vyznam, aby ich vedel vyhodnotit. Jednoducho: ak je hodnota parametra mensia ako threshold, tak je to problem.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

serviceman píše:Jak jsi na to, prosím, přišel? Ty obrázky ukazují právě USB disk.

Výsledek HD tune je s diskem připojeným jako SATA, ten druhý Crystal info je po zasunutí disku do pouzdra USB a po ochladnutí disku.
serviceman

#14 Příspěvek od serviceman »

Všechno je to jeden a ten samý USB disk.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Ty asi vies lepsie, ako to ma jjilek zapojene :lol:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“