MC400 - pomoc pri renovacii
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Kryst píše:S náhradou KF508 za KD135 souhlasím. Ale dále platí to co jsem napsal výše.
Je třeba se zaměřit na dostatečné otevření tohoto tranz. Nesmí příliš hřát i bez chladídího žebra. Pro kontrolu zkuste zkratovat emitor a kolektor toho KF508. Gramofon by měl běžet a otáčky by měly být stabilní. Motor ovšem nepůjde vypnout.
Řešil jste někdo závadu s ukrutně topícím T8? Pod tranzistorem se tavila plastová podložka. Po doplnění chladiče se děje to, že tranzistor vytápí kond C1 a gramofonu tím pádem courají otáčky. Zajímalo by mě, jestli je výhřevnost způsobena vadným tranzistorem nebo je to jen příznak jiné závady.
S tím asi souvisí další vada, kterou gramofon vykazuje - na 45 ot. má motorek malou sílu a při rozběhu talíře ztrácí krok. Po namazání ložisek je to trochu lepší, ale pořád ne takové, jak by asi mělo být. Motorek má při delším chodu asi 60°C, ale to je u těchto motorků asi standard. Průběh napětí vypadá na všech vinutích stejně.
Dále mě štve, že doutnavka po delší době provozu začne vynechávat. Zčernalá není, součástky okolo se zdají v pořádku, kondy jsou fóliové. Napájecí napětí 120 V mi pro takovou doutnavku přijde trochu málo. Nabízí se trafo přepojit tak, aby vinutí pro doutnavku bylo v sérii s vinutím pro napájení elektroniky.