Do 1kV prý slaboproud
Moderátor: Moderátoři
Do 1kV prý slaboproud
A kutilmile - nelituju tě
Ani náhodou. Oba dva zmíněný paragrafy jsem "vlastnil" (a ne vlastní vinou jsem o platnost osvědčení přišel).pdp7 píše:Ty si děláš prdel?
Ano, v případě že se použije doplňková izolace (koberec, rukavice, izolační nářadí)...lesana87 píše:Jestli mě paměť neklame, tak s §6 se smí pracovat i pod napětím.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Silnoproud bylo vždy vše, co souviselo s rozvodem a spotřebiči (motory, stykače, jističe, vypínače ), slaboproud - elektronika, ovládací moduly, telefony, kamery. Velikost napětí s tím nemá nic společnýho.
viz "wiki":
http://cs.wikipedia.org/wiki/Slaboproud.
Ps: já jsem převážně silnoproud, ale občas dělám i na slaboproudých zařízeních, kde je běžně VN
Podle toho co se mi doneslo je slaboproud, když se elektrika používá jako nosič informace a silnoproud, když se elektrika využívá jako zdroj energie.
Tak když to přeženu, tohle
http://goo.gl/maps/f8nsK
by měl být slaboproud a když k ploché baterce připojím žárovičku, abych si v noci posvítil v kadibudce, tak je to silnoproud.
Tak koukám na ten odkaz na wikipedii výše, tam se píše totéž, akorát více slovy.
- pocitujlasku
Artaban001: no nie celkom, ja som v skole mal slaboprud a ucili sme sa zapajat vypinace, zasuvky, stykace, 3f motory - normalne na 3x400V, aby sme sa naucili zodpovednosti
Mozno po vstupe do EU sa to nejak menilo, a teraz sa to uz rozdeluje inak.
ZVUK2000: elektrikar, elektronik, elektrotechnik
- Artaban001
Zkrátka, pokud budeš doma zapojovat elektrokotel na 380V (pardón, dnes na 400V), tak to je silnoproud. A až budeš opravovat elektronický termostat, co ten kotel ovládá, tak to je slaboproud - a přitom můžeš mít v případě kondenzátorovýho napájení plošný spoj pod napětím sítě..