Nabíječka.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MajklR

Nabíječka.

#1 Příspěvek od MajklR »

Dobrý den panové,
stavím si tuto nabíječku, zajímalo by mě, jestli tam zapojit mezi piny 2a3 IO LM 317 diodu 1N4007. tuto podobnou nabíječku uveřejnil též "Paja", D8 a Michal Slánský, D1. Někde jsem četl recenzi, že by tam dioda neměla být. Může mi prosím někdo poradit? Přehozené nožičky u optočlenu 3 a 4 jsem upravil. Předem děkuji.

http://stepa.wz.cz/index.php?page=nab1
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Pripája sa medzi emitor BDxx a vývod 2 LM-ky. V tomto zapojení tam patrí.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
MajklR

#3 Příspěvek od MajklR »

Děkuji za odpověď, takže na vývod 2 stabilizátoru a emitor BD, ne bázi, jestli tomu dobře rozumím.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Ona ta D5 je tam asi proto, že bývá v datasheetu. Je to ochrana proti kladnějšímu napětí na výstupu.
Protože je ale u tohoto zapojení ve vstupu IC1 zařazen odpor 7,5Ω, tak pokud dojde třeba během nabíjení k výpadku sítě, tak ta dioda mezi E a vývodem 2 ochrání nejen tranzistor, ale docela spolehlivě i IC1 (na něm nebude nikdy větší napětí než jaké bude na vlastním tranzistoru).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MajklR

#5 Příspěvek od MajklR »

Děkuji za odpověď, asi jsem měl výpadek, do datasheetu mě nenapadlo se podívat, díky a hezký den.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“