Kdy jste si naposled koupili nebo přečetli nějakou knihu ?
Moderátor: Moderátoři
na nějakou dobu rozloučit s touto realitou a tím pádem opustit i svůj koníček. K tomuto počinu sem si vypůjčil několik řádků z Divadelních novin. Do tohoto periodika kdysi přispěl pan Ondřej Suchý se svou vzpomínkou na kamaráda z kumštu,kterým byl komik Felix Holzmann. Já jsem onu vzpomínku objevil nedávno,konkrétně při sledování DVD s kousky jmenovaného komika F.H. a tam byl jako bonus v oné nahrávce přiřazen v menu DVD, níže citovaný příspěvek. Byl jsem mile překvapen vkusem četby pana Felixe Holzmanna.První důvod je ten,že bych to nečekal a druhým důvodem je,že i mě je tento žánr blízký.V příspěvku je použito části ohledně čtení, a celý je k dohledání na internetu,jako indície může posloužit nápověda - " Mastný krém " a odkazy s Odřejem Suchým.
K samotnému dotazu na zakoupenou či právě čtenou knihu, budíž tento příspěvek.Část rozhovoru O.Suchého s F.Holzmanem:
"Kdysi jsem s ním měl dlouhý rozhovor na téma posmrtný život. Překvapilo mě, že neměl
pochyb o tom, že něco takového existuje.
Vyprávěl mi o svém zájmu o východní náboženství, o východní filozofie, ale i o okultismus.
Měl přitom na tváři shovívavý úsměv, ale
jeho oči byly vážné. Myslím, že se nechtěl s nikým o svých poznatcích, názorech a
přesvědčeních moc bavit. Vážil jsem si proto jeho
důvěry. Pak se k tomuto tématu vrátil nečekaně ještě jednou, to když jsem se ho ptal, jaké
knihy nejraději čte.
Odpověděl mi: Čtu hlavně knihy od autorů, které většina lidí nezná. Jsou to knihy
duchovní, theosofické, eso-therické, mystické a
podobně. Například od Abd-Ru-Shina, B. Forsbooma, P. Bruntona, J. Murphyho a jiných...
A nejoblíbenější kniha?
Ano, mám takovou knihu. Je z roku 1926, duchovní, u nás jistě neznámá. Jmenuje se
Projevy ducha Emanuela.
Nedalo mi to a začal jsem zjišťovat něco o jmenovaných autorech, o kterých jsem nevěděl
vůbec nic. O knize Projevy ducha
Emanuela jsem nic nezjistil, o B. Forsboomovi také ne. O dalších autorech mi však přece
jen nakonec bližší informace poskytl
kamarád. Jaké autory tedy Felix Holzmann četl nejraději?
Abd-Ru-Shin - vlastním jménem Oskar Ernst Bernhardt (1875-1941). Jeho pseudonym by
měl prý arabsky znamenat Syn světla. Učil
se nejprve obchodníkem, cestoval, na cestách se seznámil s theosofií. Po návratu proslovil
roku 1924 přednášku o svém učení o
»poselství Grálu« a založil Společnost Grálu. V Tyrolsku napsal své hlavní dílo Ve světle
pravdy (Im Lichte der Wahrheit), které se
stalo biblí Společnosti Grálu a vyšlo i u nás.
Dr. Paul Brunton, anglický okultista a cestovatel, spisovatel knih o józe, např. tituly: Objev
sám sebe - Praktický úvod do meditace a
jógy, Filozofie pravdy - hlubší základ jógy, Střecha světa, Okamžiky pravdy, O jogínech,
magicích a fakírech atd. Ve třicátých letech
prý strávil noc v královské komnatě Velké pyramidy, své zážitky popsal v knize Hledání
tajemství Egypta a zažil tam prý také tzv.
astrální projekci, tedy přešel z fyzického světa do světa astrálního.
A konečně Dr. Joseph Murphy - stoupenec a učitel tzv. pozitivního myšlení, náš současník.
Je autorem velmi pilným a plodným,
napsal spousty knih, např. TELE-PSI - moc vašich myšlenek, ASW - vaše mimosmyslové
síly, Meditace, I-ťing - věštba vašeho
podvědomí, Supervědomí - jak se nemožné stane možným, Moc vašeho podvědomí,
Zázrak vašeho ducha, Energie z kosmu aj.
(Poznámka k předchozím zkratkám: německá zkratka ASW znamená mimosmyslové
vnímání - Aussersinnliche Wahrnehmung,
mezinárodní zkratka PSI se užívá obdobně, znamená nevysvětlitelné jevy a používá se
také pro parapsychologii).
Mám zvláštní pocity při čtení těchto informací.
A - přiznám se, že se mi někdy chce o samotě zvolat: Pane Holzmanne, jste tam, někde?
Konec "
- scorpions-cz
teď mě napadlo,že bych mohl toto vlákno mírně zneužít. Pokud by někdo z vás někde uviděl (na netu či v nějakém knihkupectví) knihu "Vinnetou a já -Můj skutečný život " od P.Briceho tak mi prosím dejte vědět
- scorpions-cz
to samý první československá encyklopedie populární hudby ROCK 2000 (I.,II.,III.) Josef Vlček