Celé zapojení je třeba k regulaci vysokého tlaku paliva.
Čerpadlo je schopno dodat tlak až 2000 bar a tlak v zásobníku je řízen solenoidovým ventilem, který odpouští tlak do přepadu. Snímání tlaku paliva je realizováno snímačem tlaku s převodní charakteristikou:
Regulátor PWM by měl v závislosti na napětí z čidla a v závislosti na nastavené hodnotě tlaku(potenciometrem) řídit střídu výstupního signálu, aby se výsledný tlak v zásobníku pohyboval okolo nastavené hodnoty. Orientačně bylo změřeno, že ventil regulace tlaku paliva omezuje tlak téměř skokově při střídě signálu 80% (při otáčkách čerpadla 500ot/min).
Navrhl jsem jedno zapojení s obvodem TL494, u kterého jsem změřil převodní charakteristiku
Zapojil jsem tedy za sebou diferenční zesilovač se zesílením Au=1, který měří rozdíl nastavené hodnoty napětí a napětí z tlakového čidla. Tento rozdíl napětí je integrován integračním článkem a výsledné napětí je přivedeno na vstup 3 (feedback PWM) obvodu TL494. Solenoid řízení tlaku paliva je ovládán z výstupu TL494 pomocí darlingtonova tranzistoru.
Celé orientační zapojení je zde:
Zapojení jsem realizoval a vyzkoušel v praxi, ale dochází k zakmitávání tlaku. Čerpadlo načerpe vyšší tlak a postupně klesá až opět regulátor umožní čeprání. Experimetoval jsem s časovou konstantou integračního článku. Pokud jsem zvětšil časovou konstantu, tak odezva byla pomalá a prakticky překmity tlaku byly mnohem vyšší okolo nastavené hodnoty. Při snížení časové konstanty se frekvence nežádoucích zákmitů zvýšila, ale regulátor PWM stejně řídil střídu poměrně skokově. Místo toho, aby se hodnota střídy pohybovala okolo 80% a pouze jemně dolaďovala podle naměřeného tlaku, tak řídila spíše skokově.
Proto se ptám jestli by nebylo lepší místo lineárního integrátoru použít jen odpor a kondenzátor, aby výstupní napětí bylo exponenciálního charakteru(vstup Feedback PWM obvodu TL494). A nebo jestli nevíte o lepším způsobu regulace takto extrémního tlaku.
Děkuji těm, kteří se v mém dotazu(románu) dostali až na konec a odpoví.