Basové kombo Torque T100B- schema? "DOKONČENO"

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#16 Příspěvek od Michal22 »

Tak postupně:
- kombo jede normálně (zkoušeno dynamickým mikrofonem- nemám doma žádnou kytaru), ten zvukový efekt je při startu i při vypínání (asi nějak souvisí s náběhem/poklesem nap. napětí).
- odpor i kondík v boucherotu jsou OK.
- filtrační kondenzátory pro operáky jsou taky OK.
- víčka elytů byla tvrdá, ale po odřezání smršťovačky jsou opravdu elyty nenafouklé. A měření ukázalo necelých 2000µF, Rs v pořádku.
- jo, tu stabilizaci napětí pro diferenční zesilovač mám blbě nakreslenou, mělo mě to trknout hned, tak jak to mám nakreslené by to tam bylo k ničemu. Spoje na GND jsem si nevšiml přes kapku kalafuny (či co to je).

Přemýšlím zda to není spíš vlastnost než vada. Jestli tam nebudu muset vytvořit opožděné zapnutí kombinované s okamžitým vypnutím?

Ještě chci zkusit uzemnit vstup koncáku a zkusit potom zapnout, zda to tam bude pořád (vyloučit cokoliv z předzesilovačů).
Ale to až o víkendu.

Zatím díky moc.
M.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#17 Příspěvek od Sendyx »

Vzhledem ke struktuře konce to moc tiché zapnutí mít nebude. Jestli si pamatuju dobře, tak Torque měli nějaké mute při zapnutí jen u modelů, kde byl kompresor a bylo to v předzesilovači.
Michal22

#18 Příspěvek od Michal22 »

Dotaz- co kdybych tam dal páčkový vypínač pro repro? Po zapnutí by chvilku počkal, potom zapnul repro, před vypnutím napřed vypnul repro?
Co nějaké špičky nebo něco podobného?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#19 Příspěvek od Sendyx »

Je tam dost místa, vlezlo by tam klidně nějaké relé + jednoduchá elektronika k tomu.

Jestli si pamatuju dobře, tak některé Torque po vypnutí pěkně mňoukly, zvlášť když nebyl master stažený na nulu.
Michal22

#20 Příspěvek od Michal22 »

Kolega si už koupil páčkový vypínač, že mu to nevadí.
Kdybych tam chtěl dělat elektroniku, tak by tam muselo být opožděné připojení repro po zapnutí (jednoduché), ale spolu s tím okamžité odpojení po vypnutí (to už by bylo složitější)- zesilovač dělá snad horší pazvuky při vypínání.
Tohle kombo má jako rezervní, takže tam nejsou žádné tlaky.

No a kdyby se s tím někdo setkal, tak přidávám i obkreslený preamp. Jen jsem zapomněl na stabilizaci +15V/-15V: jsou tam odpory 1k a zenerky 15V/1,3W.

P.S.: nemám po ruce scanner, tak jen nedokonale přefoceno :(
Přílohy
Preamp1.jpg
(124.38 KiB) Staženo 95 x
Preamp.jpg
(130.82 KiB) Staženo 129 x
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Si děláš srandu , perfekt ochranu jsem ti již dávno popisoval , mnohokrát vyzkoušeno . :nevim: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... oduktor%F9
Thales
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Thales »

Ochrana která vyžaduje další kontakt na síťovém vypínači? To snad ne.
Co tak to zautomatizovat pomocí TL431 nastavenou tak, aby relé ochran odpínalo při poklesu napájecího napětí pod mez, kdy zesilovač přestává být stabilní? Je to velmi jednoduché i v případě, kdy si majitel nepřeje stavět komplet ochrany a dá se zavést i hystereze.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

Vyzkoušej si to v praxi i bez kontaktu . Potom něco napiš .
Michal22

#24 Příspěvek od Michal22 »

Trochu jsem přemýšlel, kdybych neřešil kontrolu DC na výstupu, ale jen opožděné připojení a okamžité odpojení repro, tak co to zkusit takhle?:
Přílohy
Rele.jpg
(12.3 KiB) Staženo 66 x
Thales
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Thales »

Tak ne.

BOBOBO - vážně nemusím zkoušet něco zbytečně složitého, u čeho je zcela zřejmé že bez toho pomocného kontaktu to neodpadne dříve než se vybijí filtrační kondenzátory. Jestli to ve výsledku udělá lupanec nebo ne bude záviset čistě jestli při jakém napětí odpadne relé a při jakém se tento konkrétní zesilovač dostane pod svou mez stability. To odhadnout neumím (ale Sendy by to mohl vědět). Co ale vím je že kontakty budou odpadávat pomalu spolu s tím jak se na cívce relé bude postupně snižovat napětí, což se těm kontaktům bude určitě hrozně líbit. Přitom ta TL431 to vyřeší velmi jednoduše, levně, elegantně a spolehlivě. Jde to pochopitelně i jinak - každý nechť si vybere dle svých priorit :)
Michal22

#26 Příspěvek od Michal22 »

Tak jsem to dnes ukončil. Vyřešil to páčkový vypínač přidaný na čelní panel, dle požadavku majitele.
Dále jsem vyměnil potenciometr hlasitosti, znovu shořela pojistka na sekundáru, takže jsem preventivně vyměnil diody v můstku, nyní už OK. Asi je některá načatá, jestli se budu nudit, tak je podrobím měření.
Ještě jednu věc jsem odhalil- nějaký hovado odstřihlo z přívodu zemnící žílu, takže z původního zařízení třídy I. bylo zařízení třídy ho.no :? Zem jsem opět připojil na patřičné místo na šasi, ještě že jsou kabely tak dlouhé.

Zkoušel jsem měřit výstup po zapnutí, do doby než se nabijí filtrační elyty jsou tam jehlové zákmity cca 10V. Stejně tak při vypnutí. Vypínač repro tudíž je na místě. Jinak na výstupu není DC napětí, zesilovač běží asi dobře. Klidový proud jsem neměřil, stejně nevím kolik má být.

A perlička na závěr- uvnitř skříně jsem našel trsátko- asi tam minulému majiteli zapadlo :D

Ještě mě čekají další dvě komba Torque 30W, jedna Vermona a nějaký 100W koncák Ale o tom třeba jinde.
Děkuji všem za zajímavou debatu.
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Nemá smysl poukazovat na složitost zapojení . Jde o ochrannou fci . Vybaví vždy , když dojde k offsetu . Tedy i při vypínání . Jde zde ZÁSADNĚ o ochrannou fci a ta zde zadarmo , součástky se válí v šupleti , zdroj již je ...
Inu zařadím tě do skupiny respondentů , na jejichž naklapání nemá cenu reagovat .
Sendyx

#28 Příspěvek od Sendyx »

Upřímně řečeno, to kombo je staré 25 let a jeho předpokládaná životnost je několikrát překonána. To lupání atd. bylo drtivou většinou majitelů tolerováno. DC ochrana repra je zbytečná, neznám u T100 série případ, že by - při normálním používání, tedy kombo vybaveno předepsanými pojistkami - došlo ke zničení repra ss napětím.
Michal22

#29 Příspěvek od Michal22 »

BOBOBO- ano, máš pravdu v tom, že pokud se v důvodu závady na výstupu zesilovače objeví SS napětí, tak ten obvod od tebe repro bezpečně odpojí.
Ale mám jednu pochybnost- pokud ten obvod použiji bez toho pomocného kontaktu, tak odpojení repro po vypnutí síťového vypínače nebude okamžité, protože relé bude (díky C5) držet přitažené ještě v době, kdy napájecí napětí poklesne natolik, že se zesilovač zase rozkmitá.
Netvrdím, že tomu tak určitě bude, ale mám podezření, že konstruktér ten mžikový kontakt nepoužil jen tak.
Zapojení není zas tak jednoduché, abych se (při zachování štábní kultury) obešel bez DPS. Neumím si představit tohle dělat formou hnízda.

Ještě malá poznámka k tomu zapojení- na pozicích C1 a C2 by měly být bipolární kondenzátory.

Hele, já to Petrovi vysvětlil, že by bylo lepší tam ochranu před DC napětím dát. Ovšem on si o tom rozhoduje sám, nutit mu to nebudu.
A tebe samozřejmě nebudu nutit k tomu, abys mě odpovídal když se ptám, je to o dobrovolnosti.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Thales »

Proč ty se vždycky na něčem tak blbě zasekneš Bobobo?

Má smysl poukazovat na složitost pokud jde totéž vyřešit jednodušeji a nebo obdobně složitě, ale lépe. Rovněž má smysl poukazovat na složitost pokud si zadavatel ochrannou funkci z libovolného důvodu nepřeje a stačí mu ta automatická zapínací/odpínací funkce. Pak to lze vyřešit dokonce drasticky jednodušeji - konkrétně jedna TL431, 1 tranzistor, 4 odpory, je to i s hysterezí a relé spíná obdélníkovým signálem.

Chceš snad rozporovat to, že bez toho pomocného vypínače relé neodpadne ihned nebo alespoň dříve než se zesilovač dostane pod mez stability?

Chceš rozporovat to že kontakt relé bude rozpojovat pomalu spolu s tím jak bude klesat napětí na hlavních filtračních kondenzátorech?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“