Údržba asynchronního motoru po dlouhé odstávce
Moderátor: Moderátoři
http://www.elektromotory-soucek.cz/file ... oid=330749
Izolační odpor
Před uvedením do chodu nebo spouštěním déle nepoužívaného motoru je nutné zkontrolovat, zda se
nezhoršil izolační stav a zda tím nehrozí nebezpečí poškození vinutí nebo úrazu elektrickým proudem.
Velikost izolačního odporu za studena před připojením musí být nejméně 5 MΩ.
Když už se mi podařilo sehnat megmet, zjistil jsem jsem, že je na 2 kV, což jsem nechtěl riskovat. Jelikož rekonstrukce baráku nechce čekat, připojil jsem motor po dvou měsících v suché kotelně a zdá se že jede bez potíží, žádné blesky se nekonaly.
Po smontování cirkulárky HOP jsem zjistil proč je to "hospodářská" pila - od truhlářské se liší celkovým zpracováním, přesností - a tím, že pro její údržbu je hlavním nástrojem pořádné kladivo
Jen obdivuji všechny, kteří řežou na cirkulárkách bez krytů. To chce fakt drsnou náturu, tváří v tvář kotouči.
-
petrfilipi
honzasl píše:... tváří v tvář kotouči.
To je právě ta chyba. Já když řežu na cirkulárce (bez krytů), tak se nikdy nepohybuji v ose kotouče. Mám kolébku, dřevo nosím zleva, kotouč je na pravé straně pily. Když už mám pod pilou plno, vypnu ji, odházím polena a jedu dál.
I když jednou se mi stalo, že jsem nějak přehlédl jedno polínko, které se mi dostalo tak šikovně před kotouč, že ho kotouč nabral a v 10m vzdélené skleněné tabulce byla díra tak akorát na to polínko, na stěně v dílně visela prosklená skříňka a ta měla taky rozbitou výplň. Ještě že tam nikdo nestál.
A to je taky důležité - když řežu (sekám bubnovou sekačkou) - tak nikdo na zahradu nesmí.
Petr Filipi
Míchačka byla par let venku, sice přikryta, ale mohlo do ní zatéct, vyloučit to nemohu. Měřil jsem odpor vinutí a je na všech fazích asi 8ohmů. Zkrat tam není, ale četl jsem tu že vlhkostí se mohla zhoršit izolační vlastnosti vinutí, co s tím mohu udělat, abych ho zprovoznil?
Může to mít souvislost s tím, že doma to fíčko ani hlavní jistič nevyhodí, ale vyhodí to jen ten hlavní před domkem?
Zapojen je na 3faze do hvězdy
Štítek motoru přikladam
díky za pomoc
- Přílohy
-
motor.jpg- (139.65 KiB) Staženo 130 x
Vinutí mi přejde v pořadku, vlkost nikde není, motor vypada vevnitř dobře.
par fotek vnitřku, třeba někdo znaly pozna možnou zavadu
edit: Izolační odpor jsem měřil normal multimetrem s rozsahem 20MOhm, sice se to takhle neméří, ale mohlo by to stačit ne?