Jaké ramky patří správně do PC

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

Jaké ramky patří správně do PC

#1 Příspěvek od CZJKP1 »

Zdravím.

PC je HP DC7600SFF, mám osazeno procesorem Intel Pentium D945 Dual Core (2x 3.4Ghz, 2x2MB L2 cache, FSB 800MHz).

Na základovce čtyři sloty pro DDR2, každý bych chtěl osadit 1GB ramkou (dohromady 4GB), maximum, kolik deska podporuje.

Jen nevím, jakou mají mít ramky správně pracovní frekvenci. Jestli stejnou, jako je frekvence FSB anebo dle příručky a viz. příloha. -> http://www8.hp.com/h20195/v2/GetDocumen ... =c04290786

Je tu někdo, kdo se v tom orientuje lépe, než já? Děkuji.
Přílohy
ram.jpg
(171.89 KiB) Staženo 98 x
ram2.jpg
(122.17 KiB) Staženo 82 x
michal12

#2 Příspěvek od michal12 »

Minimum je 533MHz, jak jsi našel v příručce. Když bude rychlejší, nevadí. Paměti a FSB nebězí na stejné frekvenci, v setupu se dá obvykle nastavit poměr mezi nima.
Mira_A

#3 Příspěvek od Mira_A »

FSB máš 800MHz takže bych tam dal 4x 1GB 800MHz.
Je otázka jestli se to vyplatí. Na jaké rozhraní máš disk a mechaniku
IDE nebo už SATA.
A kdo platí účet za eletřinu.
Pokud si dobře pamatuju tak ty procáky měly docela hustý DTP 95W!!!!!

V tvém případě bych se toho rychle zbavil i za hubičku, nic nerozšiřoval.
Koupil něco rychlejšího výkonnějšího s DTP pouhých 20W.
Teda záleží ještě na tom jak často to bude v provozu.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od CZJKP1 »

Děkuji za informace.

Alespoň vím, že uvedená hodnota je minimální,

Počítač byl koupený výhodně jako sestava od známého, už to nějaký ten pátek bude, on tehdy nabízel víc těchto sestav se stejnou konfigurací (z firmy)... Procesor byl původně Pentium HT 3.0GHz . Já koupil na aukru tento Dual Core D945 asi za 150,-... Má skutečně 95W ale takový D950 má dokonce 130W a to se liší jen ve virtualizační technologii!
Jinak se to uchladí v pohodě, v biosu jsem zvedl tehdy rychlost otáček buď o jeden nebo o dva stupně, ani to nejede příliš hlučně. HP tam má vcelku sofistikovaně provedené chlazení a mnohožebrovaný chladič který jsem podmázl šedou MX-2 ...

HDD je připojený SATA mechanika připojená IDE, ale je volný ještě jeden SATA port...

PC sestava není má, nýbrž matky... Elektřinu já neplatím..

Nemáte někdo tip v Praze na koupi těch ramek, aby se to příliš neprodražilo? Ono je to teď pěkně dobastlený, osazené tři ramky, rozdílná rychlost i frekvence i výrobce hlavně že jsou všechny tři označené samolepkou HP :roll:... Asi zkusím nějaký PC bazar kde bych rád koupil 4ks stejných 1GB 800MHz DDR2 buď Kingston nebo A-data... Mám blbý svědomí, že procesor vylepšuji a toto přehlížím... Jenže procesor vyšel na necelá dvě kilča a ty ramky budou ještě pálka. Ev. nemáte někdo něco k prodeji...?

To by už skoro utáhlo Win 7 Home... Jenže, nemám z ničeho strženou samolepku (COA) ...

Můj desktop je 2 roky starý a je na tom obdobně - AMD FX-4100 4x3.6GHz lakavá byla cena, TDP je však taky pekelných 95W...
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

W7 utáhne i Athlon "monocore" s taktem 2,75GHz a 2GB RAM - akorát to jede jak posraný sáně po suchým asfaltu, při 4GB jsou s tím ale plně funkční - a Ultimate k tomu. Akorát teda ne 64b, ale jen 32b - i tak ale jedou fest...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CZJKP1 »

A z toho mam právě obavu...

XP jedou na něm pořád slušně a zatím netřeba měnit. Když se nainstaluje varianta s SP3 a ve službách se zakáží "automatické aktualizace" a "centrum zabezpečení" běhají i na starších strojích ... A všiml jsem si, že jakmile se načemkoli trošku starším začnou instalovat ty Windows Update stane se z toho líná plečka. Myslím, že buď měl vyjít ještě SP4 anebo měla podpora skončit dříve ale po instalaci Windows Update se asi některé aktualizace nemají rádi a brzdí systém... Třeba tento HP s intel dual core držím aktuální ale takový Intel Atom 1.6GHz v mininotebooku nebo Intel Mobile 1.4GHz v Děllu by byl těžko použitelný, Přitom minimální požadavky pro běh XP byly v roce 2002 stanoveny 233MHz/64MB ram. Doporučené však 300MHz/128MB ram. Nedovedu si dnes představit že bych na takovémto stroji provozoval Win XP a ani nemám tu možnost si to někde vyzkoušet...

Mimochodem, ekkare, nepsal jsi kdysi že si měl taky tu čest s DC 7600 SFF vzpomínám si na tvé zuření a řáďění, jako kdyby to bylo včera... :lol:
Mira_A

#7 Příspěvek od Mira_A »

CZJKP1 píše:Nemáte někdo tip v Praze na koupi těch ramek, aby se to příliš neprodražilo?

A právě o tom to je o té ceně.

CZJKP1 píše:Můj desktop je 2 roky starý a je na tom obdobně - AMD FX-4100 4x3.6GHz lakavá byla cena, TDP je však taky pekelných 95W...

Ale rozdíl je v tom, že ten tvůj umí přepínat kmitočet za chodu podle vytížení. Takže si výsledně při běžném použití cucne třeba 20W.
Těch 95W bere jen při 100 procent vytížení.

Pokud se nepletu tak D945 žádnou z technologií step - by - step nedisponuje. Kromě toho je to tak na hraně součastných výkonových potřeb. Takže hodiny v rozvaděči se točí jak o život. Někdo ten ČEZ musí podporovat. Tu funkci přepínání za chodu, kdy procesor vykazoval pak poloviční i nižší spotřebu měl třeba procesor E5300.

Doporučuji pořídit digitální watmetr. Většinou ty domácí zásuvkové ti pěkně i vypíšou spotřebu za rok. Pak si ty čísla při 20 nebo 90W odečteš a zjistíš, že za dva roky máš splacené nové střeva a pak ti jdou peníze z úspor do kapsy.
Naposledy upravil(a) Mira_A dne 16 bře 2015, 08:51, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Keby si si to radsej skusil zmerat... Bez zataze to, samozrejme, zerie menej ako v zatazi. Sice je ten rozdiel mensi ako u novsich CPU, ale kazdopadne tam je.

Ked to nebezi 24/7, tak sa nakup noveho PC kvoli spotrebe vobec neoplati - vrati sa to mozno za 5 rokov (ked kupis aj nove Windows, tak este viac) a otazne je, ci vobec tolko to nove PC dozije.
satam

#9 Příspěvek od satam »

Zatím jsi nesdělil současnou konfiguraci RAMek : značky, velikosti, takty. Je totiž docela dobře možné, že nákup nových stejných 4 x 1GB RAM bude objektivně lepší, ale subjektivně moc nepoznáš, tzn., že "rychlost" PC bude subjektivně prakticky stejná a k žádné významné změně nedojde.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

To je druha vec - napr. rozdiel medzi 2 a 4 GB bude nulovy, ak sa tam neprevadzkuju pamatovo narocne aplikacie. Dalsia vec je, ze 32-bitovy OS nevyuzije cele 4 GB. A to PC pravdepodobne nepodporuje remap, takze aj 64-bit OS uvidi len 3,nieco GB.
Mira_A

#11 Příspěvek od Mira_A »

rnbw píše:Keby si si to radsej skusil zmerat... Bez zataze to, samozrejme, zerie menej ako v zatazi. Sice je ten rozdiel mensi ako u novsich CPU, ale kazdopadne tam je.

Ked to nebezi 24/7, tak sa nakup noveho PC kvoli spotrebe vobec neoplati - vrati sa to mozno za 5 rokov (ked kupis aj nove Windows, tak este viac) a otazne je, ci vobec tolko to nove PC dozije.

Právě, o tom píšu měřil jsem to bez zátěže při spuštěných Windows na kterých nic neběželo. To přepínání za chodu u kterého klesla spotřeba i o 50% měly až procesory např. u nás dobře dostupný E5300 nebo E6600.
To už byly procesory na technologii 45nm převzaté z notebooků, kdy se přepínal násobič za chodu.
satam

#12 Příspěvek od satam »

Ke spotřebě: Používám digitální wattmetr, takže když potřebuji, mám o spotřebě svých PC přehled. A mohu říci, že u většiny PC při běžném domácím a kancelářském použití (bez her, renderování videa, projektování apod.) se spotřeba jednotlivých PC bez ohledu na TDP CPU pohybovala obvykle kolem 100W s rozptylem cca 20% (ve výjimečných případech 50%) oběma směry, tedy víceméně extrémně 50 - 150W. Těch 50W, popř. 150W nejsou průměrné spotřeby, jsou to výchylky od běžné spotřeby cca 100W u jednoho a téhož PC.
Mira_A

#13 Příspěvek od Mira_A »

satam píše:Ke spotřebě: Používám digitální wattmetr, takže když potřebuji, mám o spotřebě svých PC přehled. A mohu říci, že u většiny PC při běžném domácím a kancelářském použití (bez her, renderování videa, projektování apod.) se spotřeba jednotlivých PC bez ohledu na TDP CPU pohybovala obvykle kolem 100W s rozptylem cca 20% (ve výjimečných případech 50%) oběma směry, tedy víceméně extrémně 50 - 150W. Těch 50W, popř. 150W nejsou průměrné spotřeby, jsou to výchylky od běžné spotřeby cca 100W u jednoho a téhož PC.

To záleží čím je máš osazené.

Já mám např. procesor 4x2500 DTP 45W v režimu 4x800 bere cca 12W.
Disk mám se sníženou spotřebou up 5W down pod 1W

Jinak spotřeba celého komplet PC je 50W (kancelářská) v plném výkonu 80W (hry).

Takže protože ho používám jen pro kancelářskou práci mám 50W/h k dobru.
Tj. 20h provozu 5Kč úspora. Kdybych to bral např. za týden 40h provozu vyjde to ročně na 400Kč. 5let 2000Kč.

Dnes bych si už postavil počítač o skoro srovnatelném výkonu se spotřebou do 30W (předpokládám cca 20W). Tehdy tahle možnost na trhu nebyla.

Pokud jde o starší Intely 775, tak jsem tu měl sestavu právě s tím D945 a vykazovala spotřebu někde mezi 115-130W

775 s E5300 jsem naměřil něco kolem 60W(kancelářské) 100W(hry)
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Mira_A píše:Tj. 20h provozu 5Kč úspora. Kdybych to bral např. za týden 40h provozu vyjde to ročně na 400Kč. 5let 2000Kč.

A kolko ten pocitac stal a za kolko rokov sa teda splati?
xsc

#15 Příspěvek od xsc »

Měl by tam být i945g chipset. Podle stránek níže by bylo možné upgradovat i na C2D (jde také sehnat za pár stovek), což by mělo na výkon mnohem zásadnější vliv než upgrade pamětí, pokud tam teď jsou 2GB a Windows XP. Ovšem bylo by potřeba nejdříve upgradovat BIOS.
Paměti bych sháněl DDR667, měly by být levnější než DDR800. Ty tam samozřejmě budou fungovat taky, ale čipset víc jak DDR667 bez přetaktování nepodporuje.
http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_%28chipsets%29/945G_Express.html
http://ark.intel.com/products/27720/Intel-82945G-Memory-Controller#@compatibility
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“