Impedance a zapojení dvoucívkového repra.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cputakt
Kontaktovat uživatele:

Impedance a zapojení dvoucívkového repra.

#1 Příspěvek od cputakt »

Zdravím koupil jsem dvoucivkvý subwofer původně z mercedesu a asi ho strčím někam do auta i se zesilovačem.Repro je dvoucívkové a i když vím že impedance se tak neměří tak ohmetrem jsem na každé cívce naměřil něco kolem 8 ohm.Na každé cívce je už i basová vyhybka takže zapojit asi určitě obě cívky paralelně a impedance zustane 8 ohm nebo budou 4ohm? Podle mě by se to mělo jako u odporu dělit takže by měla být impedance 4ohm.
Přílohy
bas.jpg
(114.69 KiB) Staženo 115 x
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Jsou to jakoby dva extra reproduktory, navinuté ale na jedné membráně. Takže ne spojit, ale budit dvěma zesilovači.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

A pozor na fázování, jinak bude každá cívka tahat systém na opačnou stranu.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od cputakt »

Zesilovac jsem chtěl použít jednokanalovy nějaké TDA tak jsem chtěl obje civky spojit dohromady jako jednocivkovy a hnát to jedním zesilovačem samozřejmě aby se nemlatily proti sobě
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Také bych to potom viděl na jeden zes 4Ω .
Thales
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Thales »

Na nějaké TDAčka se v autě vykašli pokud to myslíš vážně. Nejlepší by bylo v bazaru koupit nějaký starší, alespoň trochu rozumný zesilovač, který má low-pass filtr. Zgenerálkuj ho, vyhoď od toho repráku pasivní výhybku a každým kanálem napájej jednu cívku. Dosáhneš tak nejlepšího výsledku.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od cputakt »

Vstupní signál do toho dvoukanálového zesilovače by stejně musel jít mono a zesilovače nejsou dělané na 8 ohm takže bude hrát polovičním výkonem.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Dvojcievkovy reprak vyrobili preto, aby sa napajal dvojkanalovym zosilnovacom. Do neho moze ist normalny stereo signal.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od cputakt »

To je hloupost obě cívky jsou na stejné kmitačce pokud by do každé cívky šlo něco jiného tak by měla snahu se roztrhnout ve dví v nejhorším případě.Vím že basy jedou většinou v obou kanálech stejně ale i tak tam někdy bývá odchylka a ikdyž bude správně zapojené + a -.
Teď jsem sis tím hrál zapojil jsem obě cívky pralelně i s původníma vyhybkama a pustil do toho muziku (výšky na min basy na plno) no basuje pěkně ale chtělo by to pořádnou ozvučnici.Nevím kde to bylo umístěno v tom mercedesu ale plastové uši po bocích je málo.Potom jsem to zapojil bez vyhybek (zesilovač nastaven stejně) basy se úplně ztratily hrálo to jako nižší středobas.Potom jsem připojil vyhybku od dexon pro subwofer a tak to asi hraje nejlépe ale opravdu ten reproduktor asi hodím do nějaké škatule.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Tak mozes do oboch vstupov zosilnovaca pripojit napr. lavy kanal.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od cputakt »

Jasně tak jsem to myslel a kdysi jsem to tak měl v jiném autě.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“