Trafo 400/230V - vyuzitie
Moderátor: Moderátoři
Trafo 400/230V - vyuzitie
Výsledek je ten, že libovolného konce sekundáru takto zapojeného trafa se můžeš chytit a zároveň se dotýkat kteroukoliv částí těla uzemněného vodivého předmětu a NEMĚL bys dostat ránu. To NEMĚL píšu úmyslně výrazně, protože to všecko závisí na izolačním stavu toho trafa, v jaké je bezpečnostní třídě - mělo by to na něm někde být vyznačeno. Pokud je izolační třída A, radši bych popsaný pokus nezkoušel, od izolační třídy B výš (C,D...) už je to bezpečně proveditelné.
A kutilmile - nelituju tě
Re: Trafo 400/230V - vyuzitie
zyggurat píše:Dostalo sa mi do ruk trafo 400V/230V ,250VA, vyzera byt pomerne nove , profesionalny vyrobok...len akosi neviem ako by som ho vyuzil...ma niekto nejaky napad? Dalo by sa na nieco vyuzit "tak jak je" alebo ho mam rozobrat a previnut?
Ja by som ho neprevíjal, je to škoda, ešte sa ti zijde. Trafo je štandardné a využíva sa pre napájanie spotrebičov v trojvodičových IT sieťach najmä v priemyselných aplikáciach.
K už uvedeným návrhom na použitie by som doplnil ešte možnosť použiť ho na napájanie elektrických spotrebičov na 110V, ktoré si občas ľudia nosia z ameriky, a až doma zistia že im to tu je skoro na nič. Trafo musiš potom zapojiť opačne - teda 400V stranou na 230V. Samozrejme že musíš rátať z menším výkonom, kedže budeš mať menšie budenie, ale lepšie niečo ako nič.