Měření diferenčního tlaku
Moderátor: Moderátoři
Měření diferenčního tlaku
Tlak č1. absolutně 0-1bar
Tlak č.2 absolutně 0-2,5bar
Tlakem č.1 se reguluje tlak č.2 s ideální diferencí kolem 1bar. Našel jsem nějaké možná použitelné diferenční čidla tlaku, ale teď jak vyřešit indikaci.
Budu vděčný za věcné rady. Nak
Nakadah píše:No nepotřebuju znát oba tlaky, jen diferenci mezi nimi. Ten první se vždy pohybuje mezi 0-1bar absolutně. Uvažuju prostě nad elektronickým rešením s displejem...jenom jedna hodnota.
A o jaké cenové skupině mluvíme ... ? Protože jinak - co může být obyčejnějšího než diferenciální tlakoměr ?
jen příklad z milionu:
Kód: Vybrat vše
http://www.jsp.cz/cz/sortiment/seznam_dle_kategorii/snimace_tlaku_a_tlakove_diference/snimace_tlaku_a_tlakove_diference/Na to navázat něco jako
Kód: Vybrat vše
http://www.apoelmos.cz/products/panelove-ukazovaci-pristroje-a-zobrazovace-do-smycky-102000/Jirka525> no nasel sem zatim jen cidlo Motorola MPX5100DP - diferencni rozsah 0-100kPa coz mi uplne staci i kdyz je to na hrane. Obcas potrebuju zkontrolovat nastaveni diference tlaku ktery ma byt 0,96 +-0,02bar.
Datasheet
Chapu to spravne ze z toho leze pri nulovem rozdilu tlaku 0,5V a pri 100kPa 4,5V? Tj. 40mV/1kPa. Pak by mi mozna stacil jenom digitalni voltmetr a jsem schopny si to sam prepocitat.
Standardní řešení je zmíněno v katalogovém listě tj. měřit pomocí jednočipového mikroprocesoru (MCU) a indikovat na displeji přímo tlak ve fyzikálních veličinách.
Jestli jsi v této technice zběhlý, tak to není problém. Je možné koupit i hotové řešení v podobě Arduina s displejem a dodělat pouze SW. I když si myslím, že i to již někdo vymyslel.
To řešení s MCU má tu výhodu, že kromě toho, že indikuje aktuální diferenci, může informovat o překročení nastavených mezí, zapnout, vypnout odstavit nějaké zařízení apod.
- frantajetel11
Druhá věc je regulace. Tam trochu nerozumím té poznámce, že tlak1 reguluje tlak2. Při tomto měření nemáš informaci o relativním tlaku1 nebo tlaku2. Ty znáš pouze rozdíl tlaků. Jestli jsem to ale správně pochopil, tak regulaci provádí něco jiného. Ty kontroluješ pouze diferenci. Pokud bys potřeboval i regulaci, tak by bylo na zvážení, zda místo 1 diferenčního tlakoměru nepoužít 2 relativní a udělat si rozdíl. Tento diferenčák má ještě jedno slabé místo. Nerozlišuje znaménko.
V textu jsem použil možná trochu jinou terminologii:
Relativní tlak - přetlak vůči normálnímu atmosférickému tlaku
Absolutní tlak - Relativní tlak + atmosférický tlak - to jsem v životě neměl potřebu měřit
Takže implicitně předpokládám, že když jste v minulých příspěvcích používali termín "absolutní tlak" měli jste na mysli relativní tlak.
Jestli máš ještě nějaké jiné vhodné čidlo, pošli tech parametry, on se s tím již někdo vypořádá.
Koupim to cidlo od Motoroly, spacham napajeni stabilizatorem na 5V a vyzkousim jak to chodi. Pak budu mozna premyslet nad pribastlenim MCU a instalaci do krabicky.
Tak to se mě zdá optimální skutečně regulátor ovládat od tlakové diference. Jediný problém je, že jsme s rozsahem na hraně. Chtělo by to diferenčák s rozsahem alespoň do 150 kPa aby spojitý regulátor měl také nějaký prostor pro regulaci. Jestli ho nenajdeš, tak bych doporučoval 2 čidla relativního tlaku a rozdíl dělat v MCU.
Mrkni ještě sem, jestli si nevybereš něco vhodného, co se týče rozsahu a konstrukce. Pak můžeme řešit elektriku.
http://www.tme.eu/cz/katalog/tlakova-cidla_100524/