vzdálený dotykový spínač

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasik12

vzdálený dotykový spínač

#1 Příspěvek od vasik12 »

Zdravim, mám klasické zapojení dotykového spínače: http://www.imgup.cz/image/HeY . Dotyková ploška je zapojena na SW, cca 4 metry obyč. zvonkovým kabelem. Spínání jako takové funguje. Jelikož jsou dráty u sebe, tak se z těch 12V trochu indukuje napětí do vstupu, což koriguje R1. Problém je v tom schmittu 4093. Nevim jak je to možné, ale nepřeklápí se skokově, ale chová se částečně jako "analogový" tj. slabé dotknutí senzoru = malé napětí na výstupu 4093 se postupně zvětšuje až po středně silné stisknutí pak teprve se skokově shodí na LOW. Nemá někdo tušení co s tím, nebo nějaký jiný nápad, jak by šlo realizovat dotykové spínání na větší vzdálenost? Díky fšem :-)
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Dival ses na to osciloskopem? Rekl bych ze to co povazujes za male napeti bude nejake kmitani. Zkus tam dat filtracni kondik.
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Je tam nejaký brum - šum. Schmitt funguje, iba na výstupe budú impulzy šírkovo modulované v závislosti od úrovne toho brumu - šumu.
vasik12

#4 Příspěvek od vasik12 »

Díky za tip, bylo to skutečně nějakou falší. Osciloskop jsem napojit nemohl, mám jen stolní a při simulaci na stole se to chovalo normálně. Kondík 100 a pro jistotu ještě 470nF vše vyřešil :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“