Reproduktorová výhybka

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Xeon_sk

Reproduktorová výhybka

#1 Příspěvek od Xeon_sk »

Nazdar, pozeral som si staršie články v AR_B/84, č. 2 a na strane 62 dole sú schémy výhybky a priebeh svorkového napätia. Rád by som si ujasnil, či popisky pod schémami a odpovedajúce priebehy napätí sú uvedené správne.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Thales »

Tam není průběh svorkového napětí (by't je to tam napsáno), ale spíše teoretické naznačení průběhu filtrů v probíraných výhybkách. Výsledek se na akustické straně od předpokládaného bude lišit protože zcela nezohledňuje reálné vlastnosti reproduktorů. Doporučuju ti brát tento zdroj informací jako čistě informativní o základech filtrů, dejme tomu jako školní pomůcku. V reálu to bude jinak. Hlavně se nesnaž tyto čistě vzorečkové výhybky realizovat. Nefunguje to jak má. Pokud chceš něco stavět tak řekni co máš v plánu a probereme to.
Xeon_sk

#3 Příspěvek od Xeon_sk »

Nazdar Thales, děkuji za odpověď. Právě se snažím u reprosoustav, co mám doma, postupně vyměňovat staré výhybky za nové, které publikují Last a Godz na sousedním fóru. Příklad v AR mě zaujal hlavně proto, že se týká kombinace ARN567 a ARV081. Soustavu s tímto osazením jsem postavil asi před 40 lety, kdy se začal prodávat ARN567. Vhodnější ARV161 se objevil až trochu později.
Předpokládám, že s kombinací ARN567 a ARV081 se už nikdo nebude zabývat při navrhování vhodné výhybky a i kdyby to někdo udělal, tak by měl asi jiný tvar ozvučnice. V tomto případě už asi nezbude nic jiného, než použít nějakou formu odborné aproximace. :wink: Mohl bych také vyměnit ARV081 za ARV161 a použít dobrou výhybku. ARV081 byl také součástí naší historie a bylo by mi líto dávat ho pryč.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Thales »

ARV081 se na toto nehodí přestože čistě katalogové parametry hovoří jinak. To bylo ostatně ověřeno měřením i poslechem. Jestli si chceš nechat poradit tak ten ARV081 vyměň ta ARV161, který je na toto mnohem vhodnější a výhybka na to odladěná je. Nebo mnohem lépe pokud to ozvučnice a rozpočet dovolí tak tam dej DT-300 ve zvukovodu a použij výhybku od Unicorna. Je to drasticky jinde.
Za ARV081 jsem se přimlouval aby vznikla lehce upravená výhybka od T365, kam se svými vlastnostmi hodí a z hlediska uchycení je mechanicky identický s originálním ARV165, ale nějak to neprošlo. Jsem si vědom že je o něco horší než ARV165, ale i tak si myslím že by to řadě lidí mohlo přinést radost a úprava by nebyla složitá. Smolík.

Na vzorečkové výpočty se fakt vykašli, nemá to cenu když máš jiné, podstatně lepší možnosti.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“