Předělat VKV přijímač na 144MHz?
Moderátor: Moderátoři
Předělat VKV přijímač na 144MHz?
Máte s tím někdo zkušenost?
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Artaban001
A až Tě to přestane bavit, tak vyměníš ovladače a máš televizi
Ale jinak by jsi musel jít nejspíš cestou konvertoru - vstupní jednotky FM rádií si myslím tak vysoko přeladit nejdou.. (i délka spoje má vliv)
Edit: tak už to vím. Já se těmhle softwarovým záležitostem vyhýbám obloukem pokud jde o VF příjem,jsem kovaný analogář.
- Přílohy
-
Obama.JPG- (36.77 KiB) Staženo 215 x
- Artaban001
stavba přijímače na 144MHz je dosti náročná i na mechanické provedení.
Výhodou by bylo použití TV tuneru a pak směšovače z 30MHz, nebo použít vyřazenou CB radiostanici z funkčním přijímačem (Ty 3 MHz by nemuseli hrát roli - jinak by nemusel být problém poladit pár cívek na výstupu tuneru. Stejně ty tunery už jsou dnes k ničemu, takže když jej zničíš, tak se nic neděje.. Ze starých televiz se dají kuchnout další)). TV technologie je dosti širokopásmová záležitost, takže si myslím, že by to mohlo fungovat. Dokonce by jsi do CB radiostanice nemusel i zasahovat - maximálně nahradit mikrofon propojkou, aby jsi propojil výstup na repro (záleží na konstrukci). Každopádně by jsi měl znefunkčnit PTT, aby jsi omylem nevysílal do TV tuneru
Jinak, kdybych znal SDR dřív, tak bych ani Icom IC-R6 ani nekupoval
To pohodlí se nedá srovnat. Navíc ty atraktívní frekvence přecházejí do digitálu, takže tam začíná být spíš slyšet digitální rachot, než mluva
Ale na druhou stranu: syntéza je stabilnější, AVC jde řídit i z původní OMF, jejíž výstupní signál stejně jinak nejspíš nepůjde použít.
Šířka pásma OMF filtru je asi 5 MHz, tak hned z něj vyveď signál na vstup přeladitelného konvertoru na frekvenci, kterou zpracuješ jako mf kmitočet, a k němu už jde pak detektor úzkopásmové FM, detektor AM, BFO, detektor s PLL pro příjem SSB, jestli ti to nezvládne BFO, atd...
- Přílohy
-
Jednoduchý komunikační přijímač.JPG- (76.82 KiB) Staženo 454 x
- pavoucisit
A, kdyby ne, tak špatný software v jinak dobrém hardwaru se postará o zbytek, protože směřujeme k tomu, že všichni budou spoléhat na software, ale to nebude kam nacpat, protože hardware už nebide umět nikdo udělat. A už vůbec ne analogový, který se má nulu a jedničku jen na vyúpínači....
- Artaban001
1. chci něco, co je pro mě nedostupný - ať finančně, nebo dostupností
2. Chci si dokázat, že tomu rozumím, chci si to vyzkoušet a popřípadě si na tom zaexperimentovat.
3. Chci mít něco "vlastního", přízpusobený k obrazu svýmu.
Bod Č1 už dnes pomalu přestává platit - dnes jsou přece jiný možnosti.
A experimentování v oboru příjmu jakýchkoliv frekvencí je docela náročná záležitost, co se týká znalostí a taky praxe a aspoň základní měřící přístroje. Já osobně jsem si sám postavil několik přijímačů na VKV, jeden byl dokonce i stereo (jednočip) a pro další jsem si sám navrhl plošný spoj na vlastní jednotku VKV (TA7358AP).. Ale na svoji vlastní na 144MHz bych nešel. Už z toho důvodu, že nemám žádný vhodný měřící přístroj na nastavení byť i směšovacího oscilátoru.. Na tož řešit úzkopásmovou FM.
I tovární "Aircontrol M7" je k ničemu..
Každopádně před těmi, co se do toho dali, smekám klobouk. I když poslední "práce" uveřejněné v AR připomínaj spíš konstrukce továrních výrobků a pro lidi, kteří se tomu chtějí vážně věnovat.. (cena materiálu a práce)
Milouš2 Tvé schema se mi líbí asi ho použiji. Takže díky kluci.