výměna jističe 10A za 13A
Moderátor: Moderátoři
Já již několik jističů novějšího data vzniku vypínajících bez příčiny vyměnil. Vždy jsem je považoval za vyhřáté, z důvodu přetěžování,častému vypínání na nadproudy a nevhodnému umístění v nevhodném rozvaděči.Možná je to případ i janga737882 a stačilo vyměnit jistič za stejnou hodnotu.
- jango737882
Jinak jistič jsem koupil od výrobce bonega byl mi doporučen prodejcem tak snad bude dobrej
Jejich jmenovitý vypínací proud je obvykle vztažen k teplotě okolí 25°C. Jističe a další přístroje, jsou za provozu zdrojem tepla. V těsné a uzavřené plastové rozvodnici, se přístroje navzájem ohřívají. Jejich bimětaly tedy můžou být předehřáty a pak jistič vybaví i při nižším, než při jmenovitém proudu. Důležité je proto zejména dotažení svorek a použití dostatečných průřezů vodičů, zasunutých v předepsané délce do třmenu (pod šroub).
Co se selektivity týče, mají v podstatě stejnou magnetickou spoušť a proto při zkratu běžně vybaví i několik jističů v řadě. Pouze při proudovém přetížení, kdy reaguje tepelná spoušť, lze uvažovat o jakési selektivitě jištění.
- jango737882
- weed_smoker
BOBOBO píše: ...že i proud např. 8A kohokoliv usmrtí .
8A usmrtí sice kohokoliv,ale v domovních rozvodech nebejvá takový napětí,aby tělem prohnalo 8A a pokud v nějakym spotřebiči takový napětí je (CRT TV...),zas to těch 8A nedá.Tady bych se spíš bál podpálení rozvodů,případně celýho bytu velkym proudem přes starý spoje a slabej drát.
procesor píše:Rýchlovarná konv. do 6A...
To bude nějaká hodně malá,snad půllitr.Ty dvoulitrový berou 9-10A( běžně s přívodem průřezu 3x0.75-1mm²),spirála mívá odpor 22-27Ω.Spíš ta žehlička bude mít 4-6A.
S tou selektivitou/rozložením zátěže mezi L1/L2/L3 máte pravdu,často jedou velký odběry naráz z 1 fáze ikdyž je to rozdělený "hřebenem" a elektrikář si od tahání po zapojení bedny všecko dopodrobna označil i rozfázoval.