Náhrada
Moderátor: Moderátoři
Náhrada
dle schématu je třeba trafo s výstupem 2x 12V ale tak výkonné nemám. Zato bzch měl dva stejné 12V. Šlo by je použít? Spojit primáry paralelně a sekundáry seriově?Asi by sekundáry navazovat směrem vinutí ne?
trafa
Dvě trafa tam chceš proto, že jedno nemá dost velký výkon? Protože 2x12ss uděláš i z jednoho vinutí - dvě diody a dva elyty a máš +12 i -12V.
2 Radimoso: jestli jsem špatně pochopil Tvůj záměr, nedej se a oprav mě!!!
Chceš opravdu spojit 2 typově stejná trafa 230V/12V tak, že jejich původně sekundáry chceš spojit do série s vyvedeným středem, abys získal 2 x 12V jako střídavě dvojicí trandů spínaný primár měniče (PUSH-PULL) a původní 230V primáry zapojit paralelně jako výstupní "sekundární" vinutí, abys navýšil výkon měniče? Nevím nevím, když chci PUSH-PULL primár na 12V, musím ho motat jako sekundár asi tak na 9-10V, abych potloukl ztráty ve vinutí a v jádru a na výstupu měl opravdu 230V. To za prvé.
A za druhé, když dáš ta 2 trafa tak, jak jsem popsal výš, s 99% pravděpodobností to fachčit nebude - v tom sekundáru se musí indukovat napětí v obou polaritách buzení primáru, ne jen jedna polarita - jedno trafo, opačná polarita - druhé trafo. Jak oddělíš jádra, půjde to do háje zelenýho...
A kutilmile - nelituju tě