Rolleiflex znáte ?
Moderátor: Moderátoři
Rolleiflex znáte ?
Nepotrebujete dovybavit dilnu ?
Aukce bývalého výrobce fotoaparatu Rolleflex:
http://www.proventura.de//insolvenzvers ... ildkatalog
Stribrnak
Jinak i když jsem nikdy nic podobnýho nevlastnil, obdivuju lidi kteří s tímhle "komínem" uměli a umí fotit - ona to totiž hlavně na kratší vzdálenost není žádná (_!_) ...!!!
A kutilmile - nelituju tě
Přece jen už jsem pár takových ztichlých fabrik, kdysi kvetoucích, už vymetl služebně, tak mám nějaké zábrany ještě se tam jet pást soukromě...
Franto, já tomu Flexaretu nebo obecně každý jiný DVOJOKÝ zrcadlovce nevyčítal neschopnost ostřit na malou vzdálenost - ale PARALAXU neboli ten fakt, že kvůli vzájemnýmu posunutí optický osy těch objektivů zobrazuje hledáček na matnici obraz o určitej úhel posunutej proti tomu hlavnímu objektivu, ostřícímu na filmovou emulzi. Pokud je zobrazovanej objekt dostatečně daleko od aparátu (řádově ten metr a víc), je odchylka minimální, když se ale fotí hodně na blízko, začne paralaxa dělat tím větší problémy, čím je předmět blíž k objektivům.fredis píše:Na Flexaretu existovaly i předsádky pro menší vzdálenosti.
Když to přeženu - dáš si na Flexaret předsádky pro makro ze vzdálenosti 2-3cm, upneš foťák na stativ a budeš chtít takto makrofotit minci velikosti český koruny. A já se ptám - když tu korunu umístíš tak, abys ji na tu 2cm vzdálenost viděl ostře na matnici v hledáčku, budeš tu korunu mít i na filmu, až zmáčkneš spoušť a spustí ti závěrka? Předem ti slíbím, že v případě Flexaretu ji tam mít NEBUDEŠ... Aspoň ne celou. A tomu se říká paralaxa...
Máme tu jednoho (Histes), který stvořil kompletní digitální expozimetr včetně funkčního vzorku, a obhájil tím bakaláře. Řekl bych, že 98 ze 100 možných bodů přece jen něco znamená.
Pravda, o vztahu citlivosti materiálu, clony a expozičního času sice něco dost věděl, ale pořád ne dost, tak jsem mu nějakou tu literaturu půjčil a trochu drcnul do směru k algoritmu přepočtu luxů na EV, aby se obešel bez logaritmů. Ale výsledek překvapil i mě.
Já vím, z té generace je to nejspíš jen on sám a pak dlouho nikdo, o kousek dál taky nikdo a široko daleko zrovna tak, průměrná vzdálenost mezi dvěma stejně mladými a praštěnými je u nás asi tak 150 km, to je v celé Evropě čtyři a půl mladého na 100 tisíc km².
Jo, na paralaxu při focení Flexaretou byla makropředsádka, jejíž horní čočka měla klín, proto se nesměla nasadit opačně, jinak to paralaxu ještě zvětšilo.
Flexaretu už nemám, ale opět slouží, skutečně se s ní fotí.
U nás se likvidované (i nelikvidované) fabriky vyznačují tím, že je v nich chlív ještě v době kdy vyrábějí, natož potom.Stribrnak píše:Viděl někdo u nás likvidovanou fabriku?
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)