Chtel bych poprosit o radu. Jde mi o toto: mam stejnosmerny motorek napajeny 6V (konkr. 4x AA) a potreboval bych docilit aby se otacel cca 2s na jednu stranu a pak stejny cas na druhou, idealne aby se cas dal nepatrne i menit,treba od 2s do 5s. Jak toto co nejjednoduseji vyresit? Napada me neco s NE555, kdysi jsem delal nejake blikatko a vim ze se tam dal cas menit... ZA pripadnou radu moc dekuju
Motor vpred-vzad
Moderátor: Moderátoři
Motor vpred-vzad
Chtel bych poprosit o radu. Jde mi o toto: mam stejnosmerny motorek napajeny 6V (konkr. 4x AA) a potreboval bych docilit aby se otacel cca 2s na jednu stranu a pak stejny cas na druhou, idealne aby se cas dal nepatrne i menit,treba od 2s do 5s. Jak toto co nejjednoduseji vyresit? Napada me neco s NE555, kdysi jsem delal nejake blikatko a vim ze se tam dal cas menit... ZA pripadnou radu moc dekuju
Jestli je to něco malého, stačí AKO s NE555 a na jeho výstup relátko s pátem přepínacích kontaktů.
Ale jestli je to něco většího, tak tohle reverzování nebude dělat motorku dobře, je potřeba jej po jednom běhu zabrzdit, stačí v řádu 100ms a až pak jej roztočit na druhou stranu. Reverzování ještě dobíhajího motorku totiž udělá pěknou proudovou špičku.
PS: Měl jsem jednu podobnou aplikaci kde motorek s planetovou převodovkou dobíhal ještě 2s po zastavení, ale brždění zkratem jej zastavilo (orientačně metodou pokus/omyl jen cvazknout brzdu a sledovat kdy motorek ještě po odbrždění po 50ms dobíhäl a po 100ms už stál) . Pak už stačilo jen otočit napětí na vinutí a znovu zapnout motorek.
Já na to ale měl PLC, takže bylo snadné si hrát.
- Přílohy
-
polic.png- (2.33 KiB) Staženo 124 x
-
PLOŠ -blikač police3.jpg- (34.6 KiB) Staženo 121 x
-
blikacprezeleznicu1.gif- (4.33 KiB) Staženo 113 x
- Přílohy
-
L9110-motor-300x200.gif- (6.89 KiB) Staženo 114 x
Predsadit tomu 4017 se samoblikaci diodou na vstupu a vystupy pospojit pres diody na vstup L9110 tak, aby to dalo pozadovane intervaly.
Edit: Pridal jsem schema. Misto svitivych diod ze schematu napojit vstupy L9110.
Pro regulaci jednotlivych kroku 4017 lze treba namisto samobliku pouzit astabil. z 555.
- Přílohy
-
200px-555_Astable_Diagram.svg.jpg- (33.46 KiB) Staženo 130 x
S každým impulsem do vstupu poskočí log.1 na další výstup, po desátém se sám s nuluje a aktivní úroveň (log.1) se objeví zase na "0" výstupu.
Přesně ten tvůj obrázek zapojit a dát jej na vstup do 4017.
Taky se může počítání zkrátit a to tak, že se jeho 4.výstup zapojí na vstup RESET. Potom by čítal jen 4 impulsy a při pátém by se sám zresetoval.
Výstup "0" (PIN 3) ze 4017 by se zapojil na první vstup L9110,
Výstup "1" (PIN 2) ze 4017 se nepoužije (znamená to požadovanou pauzu),
Výstup "2" (PIN 4) ze 4017 by se zapojil na druhý vstup L9110,
Výstup "3" (PIN 7) ze 4017 se nepoužije (znamená to požadovanou pauzu),
Výstup "4" (PIN 10) se zapojí na RESET 4017 (PIN 15) a tak se to vrátí na "0"
a tak pořád dokola.
PIN 15 pak ale nesmí být připojen natvrdo na GND, ale např. přes R=10k.
A aby se po zapnutí napájení sám zresetoval (a nastavil aktivní výstup právě na výstup "0"), lze připojit kondík cca 5uF mezi + a svorku PIN 15 (plusem kondíku na +).
Pokud pak budu umět regulovat impulsy z 555 (např. jeden impuls za 2s), budu mít právě jeden krok 2s.
A nebudu potřebovat ani ty standardní diody D1-D4, co jsou na mém obrázku z výstupu směrem k diodám LED.
Výstup "0" ze 4017- první vstup L9110
Výstup "1" ze 4017- nezapojen
Výstup "2" ze 4017- nezapojen
Výstup "3" ze 4017- druhý vstup L9110
Výstup "4" ze 4017- nezapojen
Výstup "5" ze 4017- nezapojen
Výstup "6" (PIN 10) se zapojí na RESET 4017 (PIN 15) a tak se to vrátí na "0"
tak bych docilil ze budu mit delsi (dvojnasobne) mezery nez se motorek rozbehne na druhou stranu.....?
priklad: 1s vpred, 2s mezera, 1s vzad, 2s mezera atd....?
Ale opacneho pripadu docilit nemuzu? Myslim aby treba dve vteriny bezel a byla jen vterina mezera?
Vystup 0 pres diodu a na 1.vstup do L9110
Vystup 1 pres diodu a na 1.vstup do L9110
Vystup 2 nic
Vystup 3 pres diodu a na 2.vstup do L9110
Vystup 4 pres diodu a na 2.vstup do L9110
Vystup 5 nic
Vystup 6 (pin 5 !) na Reset
A je to 2 ku 1
Na obrazku je to prave ze jedou 2x prvni, 3x se nedeje nic, 2x jedou druhy, 3x se nedeje nic a tak furt dokola.
A kutilmile - nelituju tě