Ochrana proti statické elektřině při pájení
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Ochrana proti statické elektřině při pájení
Určitě se tu už probíralo ale jak ochránit nebo postupovat při pájení modulu který je stejné velikosti jako pětikačka ale na něm výstraha pozor na statickou elektřinu.Pokud si matně vzpomínám tak že člověk když to bere do rukou tak musí být spojen ze zemním kolíkem v zásuvce a jakou pájecí stanici použít já mám ERS50 dá se k tomu použít? díky
číhni - http://www.esd-floor.cz/
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
- serviceman
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zajímalo by mě, jak probíhá spojení se zemním kolíkem v zásuvce u rozvodu TN-C při bouřce a kdo je vlastně v ohrožení.... Případný seriový odpor většinou v tomto případě nemá vliv na stav věci.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Uzemnění pro ESD ochranu by mělo být uskutečněno samostatným zemnícím vedením, bez spojení se zemí síťových rozvodů.
ESD pantofle jsou dobré, ale dost podstatné je taky mít ESD podlahu (nebo alespoň dlažbu, určitě ne koberec nebo lino), taky vodivá kolečka na židli (prodávají se samostatně, mají na boku žlutý blesk).
A co je docela podstatné- v místnosti udržovat vlhkost vzduchu alespoň na 40% (opravdu, kdysi jsem denně zapisoval do ESD deníku vlhkost a teplotu v dílně, pro auditory to bylo asi zábavné čtení).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
termit256 píše:Co to nas za modul?
Dnes davaji ty nalepky s varovanim i na odpory.
Osobne bych to nijak neresil, pokud to nebudes pajet pistolkou.
http://aukro.cz/ShowItem2.php?item=5201 ... st-visited chci tam napájet piny trochu stardartních rozměrů