Schéma zapnutí autorádia po odemknutí vozu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sedlik18

Schéma zapnutí autorádia po odemknutí vozu

#1 Příspěvek od sedlik18 »

Zdravím, vím že jsem tu nově ale mám v hlavě představu a snad by mi někdo dokázal poradit... Momentálně se mi autorádio zapne pouze po otočení klíčku do polohy před startováním - rozběhne se i čerpadlo paliva, sepnou se nějaká ta ovládací relátka a kontrolky... V případě kdy ale čekám v autě, něco opravuji a poslouchám rádio zbytečně tyto příslušenství ždímají autobaterii.
Proto bych si představil jednoduché schéma kdy mi dva signály z centrálu (ovládané + a - které se proti sobě prohazují na servomotorcích, případně před jednotkou signálem uzeměním přivedeném na jeden zamykací a jeden odemykací vodič). To by mohlo spínat relátko které přivede napětí k autorádiu a zapne se (využil bych původního vodiče který zapíná rádio s klíčkem).

našel jsem tu schéma ovládání relé tlačítkem... dalo by se to přizpůsobit ale potřeboval bych pravděpodobně ovládání dvěma tlačítky - jedno co autorádio zapne po odemknutí a druhé co ho vypne po zamknutí. případně řešení kdy bych na ovládání servomotoru zapojil relé kdy by fungovalo jako tlačítko. Při zamknutí/odemknutí by nachvilku seplo obvod a předstíralo stlačení tlačítka, zbytek by mohl zůstat. Napojení do auta už bych dořešil - dodělával jsem tam dálkový centrál a už to mám drobet v ruce, jinak jsem elektrikou nedotčen (neumím navrhnout obvod ale pájet a sestavit, osadit a udělat plošnej spoj podle schématu umím :D )

Snad se tu k nějakému funkčnímu schématu dohrabem. Předem díky
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

A do jakyho je to auta?
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Správně zapojený rádio musí jít zapnout i bez klíčku. Jinak navíc funguje jak popisuješ.
..to bude jen ňákej odpůrek
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

To není tak úplně pravda. Jsou rádia, která tak zapojit sice můžeš, ale pak ze svorky 30 (stálé napájení) cucají třeba 30mA - pokud jezdíš méně, je ti t schopno vytlouct baterku...
V tomto ohledu se mi líbí zapojení rádií u škodovek. Automticky se zapíná/vypíná s klíčem a přesto ho lze aktivovat i bez klíčku.

Řešením může být třeba zapojení bistabilního relé. Každou cívku bys napájel přes diodu - jednu v polaritě, kdy auto odemykáš (SET cívka) a druhou v polaritě kdy auto zamykáš (RESET cívka). Zrovna toto relé má 2x přepínací kontakt (každý 2A). To by s tím rádiem mohlo být celkem OK, pokud je zapojíš oba.
Do napájení rádia (svorky 15) bys ale musel vřadit diodu (nebo zapojení s FET tranzistorem), aby se ti po odemčení zpětně nenapájela komplet svorka 15 v autě :)
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Já měl na spínací skříňce tyto polohy:
0 - Zamčený volant a klíček šel vyjmout
1 - odemčený volant a puštěný napájení "pro spotřebiče" - Takže začalo hrát i rádio, pokud jsem to chtěl.
2- zapalování (natlakoval se motor benzínem, rozsvícení kontrolek, běžící motor po nastartování)
3 - Startování..

Přišlo mi to takhle nejideálnější. Navíc jsem měl u autorádia úmyslně zamáčknutý ty zajišťovací kolíky, takže šlo kdykoliv vytáhnout celé i bez těch plechových pásků, co k němu byly..
A při odstavení auta na delší dobu jsem stejně odpojil baterii :)
Kvicala_r

#6 Příspěvek od Kvicala_r »

Teď jsem ještě mrknul na TME a zde je taky celkem jednoduché řešení. Aby jsi se nemusel pachtit s řešení reverz polarity pro svorku 15, můžeš použít třeba druhé relé, jako je na obr níže. Vyhneš se tak "složité" elektronice a proudovou zatížitelnost si upravíš výběrem vhodného relé.
Přílohy
bistab R..jpg
(19.83 KiB) Staženo 151 x
sedlik18

#7 Příspěvek od sedlik18 »

Je to do fiata. Klíček má polohu 0 1 a startování...
Pokud není klíček, rádio nehraje (alespoň ne to co mám, jsou rádia která mají časovač a lze je zapnout jen ze stálého napětí které do nich jde třeba na 30 minut...) to mé přestane hrát pokud vypnu motor
Jinak rádio je zapnuté dobře (to originální šlo právě na 30 min v pohodě zapnout jinak se zapínalo samo s otočením klíčku) nemaže se po každém vypnutí - to by ukazovalo na prohozený spínaný a stálý +12
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“