TKZD25
Moderátor: Moderátoři
Ale existuje vyjímka a to jsou právě měřáky
Když jsem měl jen měřáčky řady 830 , taky mi to nebránilo úspěšně zprovoznit spoustu konstrukcí. Ale docela těžko se s D830 dá s čistým svědomím nastavovat třeba digitální měřidlo na zdroji nebo digitální ovládání napětí takového zdroje.
Tady může opět přijít obligátní otázka, na co že je potřeba na zdroji přesné měřidlo, když konstrukce fungují s velkou tolerancí....To už věc postoje každého konstruktéra.
Takže když se někdo dostane k nějakému zdroji reference či možnosti kalibrace kterému věří (jako třeba ty zenerky), je to vždy radostná událost. Kdysi jsem si vyrobil primitivní referenční zdroj 10,00V s MAC01(katalogové zapojební) a nastavil ho ještě v tehdejší práci na ověřeném měřidle a ještě teď po letech jsem zjistil, že moje lepší měřáky ukazují taky 10,00V.
Je deprimující mít několik "hodněmístných" měřidel a každé z nich ukazuje špatně na dvou posledních místech. U značek jako HP , FLUKE, Philips se to nestává (ani u 30let starých výrobků), ale takové starší Metexy nebo Voltcrafty to docela dělají. To je právě ten rozdíl mezi výrobci, i když nové přístroje možná měřily dobře všechny.
- maxijaroslav