Směšovací KV generátor
Moderátor: Moderátoři
Směšovací KV generátor
Nebo hotové řešení.
- ross4435897
FERYACT píše:Stačí krátkodobá stabilita ...
... a jak moc "kratkodobe" stabilni by to melo byt?
- Přílohy
-
osc.gif- (19.54 KiB) Staženo 87 x
- ross4435897
Co se týče záporů, tak kmitočtová nestabilita. Na bastl desce těžko uděláš něco, s čím se nechá seriózně měřit. Pokus o přeladění, každá změna polohy těla v blízkosti LC obvodu má za následek změnu kmitočtu. To nemluvím o dotyku ladícího kondenzátoru. Pokud z toho budeš chtít udělat měřící generátor, tak se připrav především na precizní mechanickou práci.
- ross4435897
FERYACT píše:Nastavím rezonanční frekvenci na maximum a odečtu frekvenci.Tedy max 2vteřiny.
Jak odečteš frekvenci? Jestli budeš mít zároveň připojený čítač v pořádku. Jeslti budeš mít stupnici namalovanou na otočném kondenzátoru, tak nic moc. Nebo můžeš k tomu udělat digitální stupnici a jsme znovu u DDS a MCU. Pro potřeby měření, bych se touto cestou také nevydával.
Oscilátor se dvěma FETY znám, ale ještě jsem ho nezkusil.Díky za upozornění.
Tak široký rozsah ve dvou rozsazích - buď DDS, pak je to v jednom rozsahu nebo směšováním pevného a laditelného oscilátoru. Například 60 MHz + 61-85 MHz, aby se jednoduše udělala dolní propust. Přímo jedním LC oscilátorem to možná půjde, ale amplituda se z principu mění. Pokud je tam příliš těsná vazba, tak jde jakost obvodu do kytek a tím i stabilita a přesnost.FERYACT píše:Přivítal bych i jiné řešení s plynulým laděním v rozsahu cca 1 až 20-25MHz maximálně ve dvou rozsazích.
Ano, ale tam to bylo použito pro sací měřič, a ty mají přeladitelnost tak 1:1,5 maximálně. A stabilita taky nic moc.FERYACT píše:Rozkmitání LC pomocí dvou PNP transistorů ...při přelaďování se uprostřed rozsahu skokově mění frekvence i amplituda.Toto zapojení bylo někde na bastlu vychvalováno ...
Původně jsem generátor se dvěmi PNP 2N2894 postavil dle AR A/08 1981
str.11.Nepoužíval jsem ho.Vzhledem k tomu že jsem doma našel Xtal 66MHz
chtěl jsem přelaďovat oscilátor nad tuto frekvenci.Prostě směšovací generátor.Ale tam se frekvence skokem přelaďuje.Tam je poměr mezi min a max frekvencí příznivější.A přesto to zlobí.Zkusím to nějak stínit,ladit varikapem atd.