mikrovlnka Electrolux

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

mikrovlnka Electrolux

#1 Příspěvek od Olchor »

V té MW shořela VN pojistka. Poměřil jsem VN část, při odpojeném magnetronu je tam 3,3kV ( měřeno běžným multimetrem, takže střední hodnota), kond i dioda vypadají v pořádku. Po připojení magnetronu MW jede asi 1 min, ohřívá, funguje a pak VN pojistka zas vypadne. Asi je teda magnetron v háji? Trochu mě mate, že nějakou dobu vždycky jede. Je to běžné?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Řešilo se zde mnohokrát . Jsi zde již dost dlouho , aby jsi uměl hledat a také číst .
Olchor

#3 Příspěvek od Olchor »

Hledal jsem, hledal. Když jsem pročetl asi 50 příspěvků a odpověď nenalezl, radši se ptám.
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

Často je prerazená priechodka, alebo kondenzátor LC filtra (v priechodke magnetronu, alebo za priechodkou). Niekedy to ukáže aj ohmeter na pinoch proti kostre(nie je ∞ ), lepší by bol nejaký merač prierazného napätia do 2000V.
Fájnšmekri vedia vymeniť priechodku z filtrom. Iným ostáva dať 30...40€ za nový magnetrón (môj prípad nedávno).
Tak sa stalo: pre istotu som vymenil aj VN-diódu. Tú však novú trafil šľak cca po mesiaci a mňa takmer tiež. Vrátil som pôvodnú a tá nemá problém fungovať ďalej.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Praskající pojistkou se zabývá několik několik vláken . Hledat na foru , mikrovlnka pojistka , všechna slova , hledat v bílé technice .....
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Trochu nestandart je, že ti to minutu jede. VN poj se většinou pálí okamžitě.
..to bude jen ňákej odpůrek
Olchor

#7 Příspěvek od Olchor »

No a o to právě jde. Kdyby vypadla hned, je to jasné. Když je v pořádku kond i dioda, odešel magnetron. Ale v mém případě to chvíli fachá, pak vyhodí VN pojistka. Tak se ptám, jestli se s takovou závadou někdo setkal...
p32

#8 Příspěvek od p32 »

Jistě, že se s tím setkali. Odpoj VN a dej tam žárovku na 230V a povídej, co to dělá a jak dlouho.
Rostav

#9 Příspěvek od Rostav »

p32 jsi si jistý, že tím zjistí proč odchází VN pojistka? Při vadném trafu by odešla pojistka na vstupu do mikrovlnky a ne ta VN.
Olchor napiš jaká je hodnota té VN pojistky a PNC číslo té mikrovlnky. Electrolux začal do mikrovlnek dávat VN pojistky až 0,85A protože často odcházely. Předpokládám , že vlnovod a slída na výstupu je bez usazenin mastnoty.
patrikvarga

#10 Příspěvek od patrikvarga »

Olchor píše: Poměřil jsem VN část, při odpojeném magnetronu je tam 3,3kV ( měřeno běžným multimetrem, takže střední hodnota), kond i dioda vypadají v pořádku.

Sorry za OT , ale toto už nerob!
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Rostav píše:p32 jsi si jistý, že tím zjistí proč odchází VN pojistka?
Určitě ne, taky jsem to nikde netvrdil! Jde jen o to, jestli mu jde bez problémů první část. Jak jsi přišel na to,že by měl mít problém s VN trafem? Jde mu to prej minutu a pak ne. Opravu výměnou VN pojistky bez zjištění závady (upřesnění místa) může klidně dělat od rána do večera každou hodinu, to mě určitě nebolí. Raději mu poraď, jak změřit a spravit magnetron. :lol:
Olchor

#12 Příspěvek od Olchor »

Vymontoval jsem magnetron, vyčistil, dokonce rozebral a vyčistil jeho vstupní část s filtrem. Původní VN pojistku 0,65A jsem nahradil 0,85A.
Mikrovlnka zatím jede, ale je na dlouhodobém pozorování. :roll:
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud měří napětí přes 1KV obyč multimetrem, má tam beztak dělič - takže si buď někde sehnal měřící VN sondu, nebo si ji vyrobil. Takže nejspíš ví, co dělá.. Ještě jsem totiž neviděl "obyčejný multimetr" z rozsahem přes 1000V..
Olchor

#14 Příspěvek od Olchor »

Jistěže jsem měřil obyč. multimetrem, ale se sondou na 20kV. Tak blbej nejsem, nic bych nezměřil a odvařil měřák.
Ale trochu jsem váhal jestli pustit VN zdroj naprázdno, bez zátěže tam bude vyšší napětí. Pro sichr jsem nahradil VN pojistku macatým odporem 10k, ale kond i dioda to ustály bez problémů.
Rostav

#15 Příspěvek od Rostav »

Při odpojeném magnetronu by to VN část měla vydržet. Trafo při nastavení nižšího výkonu se odpojuje a to znamená, že i žhavení se odpojuje. Náběh VN při zapnutí je rychlejší než začne působit emise elektronů z katody. Proto musí být VN část dimenzovaná na větší napětí než při nažhavené katodě magnetronu.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“