Gramorádio Dunaj

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
foxrider

Gramorádio Dunaj

#1 Příspěvek od foxrider »

Dobrý den, dneska jsem ve sběrným dvoře objevil takovéto pěkné gramorádio, bohužel nějaký hovado na něj hodilo cosi ostrýho a vrchní dekl nese dlouhé hluboké rýhy :twisted: chtěl bych ho zkusit rozchodit, zvlášt teda ten gramec. Je na nějaké speciální jehly, (ta hlavička se dá otáčet) dají se ještě někde sehnat? A taky gumový plát talíře je v háji, čím ho můžu nahradit?
Děkuju.
Přílohy
Fotografie4288.jpg
(273.93 KiB) Staženo 160 x
Fotografie4287.jpg
(172.46 KiB) Staženo 225 x
Fotografie4286.jpg
(217.58 KiB) Staženo 172 x
Naposledy upravil(a) foxrider dne 29 dub 2015, 21:17, celkem upraveno 1 x.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Hroty se dají koupit nové, přenoska ne. Původní guma se sežene leda z nějakého vraku, ale většinou jsou všechny ztvrdlé. Pokud není zvlněná, tak to nevadí.

Před zapnutím vyměnit vazební svitek u EL84 a první zapnutí provést přes žárovku.
foxrider

#3 Příspěvek od foxrider »

Díky, a kde se daj koupit?
Ta guma na tácu je popraskaná a ty praskliny se jako zvedají
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Třeba tady:

http://www.graled.cz/p/407/gramo-hrot-vk-051-tesla
http://www.graled.cz/p/213/vk-051-78

Na používání ten gramec ale moc není, je to opravdu už jen sběratelská záležitost.
foxrider

#5 Příspěvek od foxrider »

Super. To nevadí, hlavně že to nějak bude hrát. Jo, můžu nějakým způsobem odzkoušet tu přenosku ještě dřív než koupím jehly?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Výstup z přenosky připojit k zesíku nebo vysokoohmovým sluchátkům, musí z toho jít zvuk. Přepínač hrotů nastavit podle typu desky - zelená tečka je na šelaky, červená na LP. Na vyzkoušení to stačí roztočit rukou.
foxrider

#7 Příspěvek od foxrider »

Dík, někdy to zkusím rozebrat a prohlédnout. Dá se ten gumový plát kdyžtak nahradit něčím jiným třeba úpravou z jiného gramce, tenhle je v hrozným stavu...
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Skúsil by som vystrihnúť z nejakého silikónu do kuchyne (na pečenie-varenie, len tie svietiace farby sú ako päsť na oko).
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Celé přenoskové raménko mělo označení PK2, přezdívané "hadí hlava".
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

Gumovou podložku můžeš použít z modernějšího gramce (chassis) NC420 (HC42) nebo NC430 (HC43) akorát že ta má průměr jen nepatrně menší než LP deska, nevím jak u Tvého.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
foxrider

#11 Příspěvek od foxrider »

Tak jsem opět navštívil sběrný dvůr, byly tam nově dva gramce jeden Tesla bez gumy a druhý Tesla s gumou, HiFi NC570 nebo 580 nevím už, tak nějak jsem jí uloupil je sice trochu větší a škoda že má trochu mezeru mezi vroubky, ale dám jí tam, sice na okraji budou odhadem tak čtyři vroubky kdybych jí ostřihnul ale ta stará je úplně v *******, zvlněná, ztvrdlá a rozpraskaná.
Přílohy
Fotografie4297.jpg
(152.26 KiB) Staženo 181 x
Fotografie4296.jpg
(158.99 KiB) Staženo 142 x
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Pozor na jednu věc - hrot na mikrodrážku (červený), co se dává do této přenosky, má velký poloměr zaoblení (22 - 25 µm) a nezapadne správně do drážky se stereofonním záznamem, pro kterou je vhodný hrot s poloměrem zaoblení 13 - 18 µm.
Přenoska v hadí hlavě udělá z drážky tvaru V drážku tvaru Y, po opakovaném přehrávání je poškození desky už nevratné.
Čili, máš-li monofonní desky, není to problém, přehrávat na tom půjdou. Stereofonní zničíš i úplně novým hrotem.
foxrider

#13 Příspěvek od foxrider »

Díky za informaci!!! Jé no to bych tomu dal!8O
Na přehrávání "normálních" desek máme jiný gramec, Tesla NZC030, k němu stačí jen připojit repráky.
Zkusím někde po bazarech sehnat za pár šupů nějaký ultrastarý desky na zkoušku. Nechci na tom vrzat běžný desky, spíš jen tak vyjímečně pro radost nebo pustit nějaký starý šlágry pro nějakou zvláštní příležitost.
Jaký typ odolné desky bych na tenhle "soustruh :D " měl opatřit - teda až jestli se mi to podaří nějak oživit, aby to něco vydrželo?
Nevíte kde by se dala sehnat tahle původní podložka - někde jako ND?
foxrider

#14 Příspěvek od foxrider »

Tak je to blbý. Jehla pro 16-45 ot je ulomená, je tam jen pro 78 ot. No což o to, to se dá koupit.
Ale takové to černé o co se těsně za hrotem jehla opírá se mi zdá nějaké naleptané nebo nabobtnalé.
Vložka je typu NM II. To už asi nikde neseženu. :(
Přílohy
Fotografie4301.jpg
(132.63 KiB) Staženo 137 x
Fotografie4300.jpg
(129.79 KiB) Staženo 128 x
foxrider

#15 Příspěvek od foxrider »

Dobrý den, tak jsem to dnes konečně zapnul - neměl jsem předtím oddělovací trafo, no tepelná pojistka byla překlemovaná drátkem a podložená nějakou pertinaxovou podložkou ale nic nesmrdí ani trafo moc nehřeje.
Zapnuto nejdřív přes dvě různé žárovky- 15 a 40W, pak natvrdo ale nevydá to ani hlásku, jen jak jsem hýbal poťákem hlasitosti to chrastilo ale stanice žádná. Svítí to, ale magické oko nic, zřejmě ani nežhaví, nebylo to vidět. Ostatní lampy žhaví. jak jsem jimi viklal v paticích, trochu reprák chrastil ale pak to ustávalo, asi jak se obnovoval kontakt.
Nemáte k tomu prosím schéma, ať se mám od čeho odrazit?
Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“