NF zesilovač postavit nebo koupit?
Moderátor: Moderátoři
Na Pioneer nešahej, pokud se ti jeho zvuk nelíbí, prodej ho a zkoušej něco jiného. Ale hlavně si nemysli, že downgradem na IO si polepšíš. Taky jsem stavěl mj. zes s LM3886, odstup výbornej, ale jinak zklamal a poslušně se vracím k diskrétnímu řešení.
Dnes se daleko častěji setkávám se zesilovači zbytečně velkých výkonů (a ještě častěji jsou ty výkony jen na papíře), ale jinak nevalných poslechových vlastností, ovšem za líbivou cenu.
Sice osobně pokládám u zesilovače pro domácí poslech maximální výkon tak do 2x50 W, sám teď doma hraji nejčastěji přes zesík 2x12 W sinus a ten ještě neochutnal, co to je oříznutí špiček...
Jak jsem už napsal - těch faktorů, které mají na zvuk vliv, je moc.
Co se týká mého názoru,jestli stavět zesilovač nebo koupit,tak si myslím,že pokud někdo chce mít pocit kvality,tak koupit a pokud někdo potřebuje mít pocit,že to prostě zvládl,tak ať si ho postaví. Finanční stránku nechci rozebírat,ta je jasná.
S těmi velkými výkony s Tebou souhlasím. Lidi mají asi dobrý pocit,když hrají se 100W zesákem na max 10W,protože doma opravdu těch 2x 10W stačí.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Měl jsem před pár dny na stole AZS223 a teď mám na stole DA-U880 (o 5 let starší) http://www.radiomuseum.org/r/mitsubishi_diatone_da_u880.html a je to rozdíl asi tak 3 kvalitativních tříd, přitom tihle japonci nepatřili k žádné úplné špičce.
Co se týče výkonu, zásadní je citlivost beden, velikost prostoru a taky jeho akustické úpravy. Byl jsem překvapen, ale při celkem rozumném poslechu s moderními 3 pásmy v místnosti asi 4x5 metrů se konec 2x 100W občas dostal do clipu, poslech byl z HD playeru a nahrávky FLAC. Taky jsme předloni při poněkud větší hlasitosti za hodinu poslechu donutili 600W Bryston k vypnutí na přehřátí, napájel dost neúčinné elektrostaty... tak bych byl s tím požadovaným výkonem opatrný, mnohé moderní bedny mají poměrně malou účinnost a požadovaný výkon roste.
Ale máš bod.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- frantajetel11