Váš názor na záruku na výrobky Dražice Protherm

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
badoch
Kontaktovat uživatele:

Váš názor na záruku na výrobky Dražice Protherm

#1 Příspěvek od badoch »

Zdravím při neděli.
Zajímal by mne váš názor, případně uvítám vyjádření někoho kdo vidí do Prothermu Ray (elektrokotle).
Provádím GO topení a ohřevu vody a po 17 letech ruším plyn.
Proto jsem si pořídil bojler dražice a elektrokotel Protherm Ray 9K. Důvod této přestavby je jednak stáří plynových spotřebičů a instalace modifikované klimy.

Bojler i kotel již mám doma, a instalace budu provádět sám. Zde jsem však narazil na problém se záručními podmínkami obou výrobků

Boler dražice:
1, razítko prodejce (není problém)
2, razítko instalační firmy vodo (jedná se o dvě hmoždinky a napojení dvou flexi hadic. Jaksi na to zvát firmu a platit ????
3, razítko elektrofirmy. Zapojení tří drátů (vše je připraveno)

Elektrokotel:
Uvedení do provozu servisním technikem. Tento požaduje
Linové schéma elektoinstalace
-revizní zprávu na přívod 5x2,5mm
-razítko zapojení od firmy (opět pověšení a napojení na flexi)

Vše elektro je připraveno a v provozu (nyní D45 a částečně přímotopy)

Nemám známé abych ty razítka získál. Nevidím ani důvod platit nějakému masťákovi za to že se na mne napakuje jen proto, že má razítko. (zkušenost -havárie instalace kotle v rodině).
Rekonstruoval jsem barák včetně rozvodů, několik dost let vyhl.50,par. 6,8, X let praxe na údržbě strojů a budov.
Proto je mi toto vše proti srsti a hlavně nemám na rozhazování.

Mám to risknout bez záruky, nebo někoho uplácet,hledat a doprošovat se ať získám razítka?
Co by jste dělali v této situaci vy? O kvalitě si nedělám nějaké velké iluze.
rezis

#2 Příspěvek od rezis »

To ti někdo těžko poradí. Podmínky výrobce jsou celkem pochopitelné. Já razítka mám díky známému. Přišel na návštěvu podíval se a bouchl mi razítko. Bez toho aby to viděl to dělat nechtěl. Takže pochybuji, že ti někdo neznámý dá razítka jen tak....

Takže je to pouze na tobě a na tom jak věříš výrobkům :)
Internet - metla lidstva
badoch
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od badoch »

Právě, že nevím jestli jim mohu věřit ,nebo ne.
Bojler má třeba 5 let na nádobu. Co já vím jestli to začne téct,nebo ne? Ten kotel, tam zas toho je víc, ale záruka pouze dva roky.
Spíš mám obavu na nějaké výrobní vady.
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Sám jistě víš že udržování "razítka" stojí nemalé úsilí a také penízky.
Tak je nezbytné za razítko něco zaplatit. Ovšem přiměřeně.
Doporučil bych dát poptávku na http://www.nejremeslnici.cz/.
Tam obvykle seženu někoho za přijatelný peníz. Nabídky cen se někdy liší i o stovky procent :roll:
Tak masťáky hned vyloučíš. A záruka za to stojí.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
badoch
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od badoch »

Tak ještě jinak.
Jak řešit situaci kdy jsem úplně vpohodě kvalifikovaný na práce na zapojení minimálně tohoto typu elektro. Jako zaměstnanec mám samozřéjmně platné všechny potřebné zkoušky,vyhlášky, doklady, (zdravotní, kvalifikační,BOZP....) o čemž silně pochybuji u nějakého osvč. Ale nemám razítko.
Lze třeba v praxi nahradit firemní razítko kopií protokolu o způsobilosti vyhl.50/78sb?
Má někdo takovou zkušenost?
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Řekl bych, že razítko na bojler je zbytečné, za 5 let to téct nezačne, používáme Dražice dlouhé roky v mnoha bytech, nádoba vydrží určitě přes 10 let, pokud tedy nemáte nějak extrémně agresívní vodu. Tak po třech až pěti letech to chce nádobu vyčistit a vyměnit anodovou tyč. Vyskytující se závady zatím byly vadné termostaty (italské) a jedna spálená spirála. Spirála se dala nová, termostaty se měnily za spolehlivější model demontovaný z bojlerů ve sběrně :-) Záruka na kotel je ovšem věc jiná, té bych se nevzdával.
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Přijdu, kouknu, vidím, za 100,- dám razítko...
badoch
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od badoch »

-A co je jako tak složité na tom elektrokotli? To je blbý elektrokotel,ne jaderný reaktor
Revize mám dokonce dvě, jednu když jsem nedávno měnil elměrový rozvaděč,a další když jsem dělal přímotopy. Proto taky nevidím žádný důvod k jednomu kabelu délky 3m dělat další. Něco jiného je ,kdyby se to celé dělalo úplně nanovo.

Ale proto jsem to dal do "nezařaditelného" a jelikož vím, že se zde na foru pohybují velice chytří a šikovní lidi jsem chtěl jen vědět jak by to řešili oni.
Samozřejmně, že i pro mne by bylo lepší nahnat firmu, nechat si to udělat a já mohl sedět někde u piva. Jenže 1, mne to nebaví, 2, nevidím důvod proč by to měl dělat někdo cizí. Kdybych to měl všechno dělat tak, že na všechno budu brát firmy, tak nebydlím doteď.
Manželku taky obdělávám sám , ale k doktorovi chodím, to zas jo :D
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

badoch píše:...
Manželku taky obdělávám sám , ale k doktorovi chodím, to zas jo :D

Kde bereš tu jistotu? :lol:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od badoch »

no, tak alespoň si to myslím :D
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Tvoje padesátka, jestli nemáš § 8.1 a oprávnění od TIČR pro živnostňák, že to jako můžeš dělat dodavatelsky, je ti v případě záruční reklamace nebo nějakých škod na nic. Ty vlastně dodavatelsky instaluješ, i když dodáváš sám sobě. Ale neděláš to v práci pro svého zaměstnavatele, který má vůči úřadům odpovídající povinnosti.
Tak zní zákon, jakkoli zní blbě.
Čili výchozí revizí převezme revizák tu odpovědnost na sebe, tedy alespoň pro tu chvílil, kdy to u tebe viděl a změřil. Nicméně tak máš splněný předpis výrobce.
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

Myslím že se motáme dokola kolem jednoho a toho samého. Prostě se domluv někde že ti někdo přijde podívá se a dá razítko. Uděláš si to sám. Tak jak jsem to napsal už já (a stavil se mi kolega na návštěvu, podíval se a dal razítko) nebo jak ti tady navrhl to samé TAKJAN.
Jinak je to opravdu jen na tobě. A co se tobé zdá jako blbý elektrokotel je pro ostatní opravdu stejné jako pro tebe ten jaderný reaktor .. a proto výrobce chce revizi.
Internet - metla lidstva
badoch
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od badoch »

OK, dík za názory,

kotel nechám rozjet servisem, a peníze které jsem ušetřil při koupi dám chtě nechtě za razítka.

Ohledně toho zapojení sam sobě to je fakt uvalené na hlavu. Otázka je jak by to bylo v případě reklamace, když by se nechtělo výrobci plnit. Ale nemám náladu to zkoušet zrovna na sobě a platit právniky. Já si myslím že účel je kvalifikované (bezpečné) zapojení odborníkem. Jestli je,nebo není dodavatelsky,nedodavatelsky způsobilý by nemělo hrát roli.

Tak to klidně můžeme celé smazat
p32

#14 Příspěvek od p32 »

A co jsi vlastně ušetřil ? Těch 250,- Kč na revizi od plynaře ? Šetří se tak, že místo dodávaného plynového kotle s montáží za 50 tisíc, tak si ho koupíš v maloobchodě za 30 tisíc nebo ve velkoobchodě za 24 tisíc, pak si ho tam podle předepsaného postupu instaluješ a zavoláš si plynaře na revizi před spuštěním do provozu. Případně si zavoláš známého montéra, který se na to mrkne a dá ti papír s razítkem na svou firmu z pár stovek. U elektrického kotle to bude dost podobné.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

U plynu bych byl hodně opatrnej, ale u bojleru snad stačí, že elektriku zapojoval elektrikář a vodu vodař, oba s patřičným živnostenským listem, na co do toho tahat kulatý razítka a revize??? Není to VTZ.

Nakonec razítka dneska vyrábí na každým rohu, kde je jistota, že majitel razítka něco umí nebo to není jen kopie?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“