Identifikace elektronky PD 020/406

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

Identifikace elektronky PD 020/406

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Potřeboval bych pomoc s identifikací jedné elektronky. Podle konstrukce bych řekl,že je to Rengenka,ale mate mne že má anodu tvořenou diskem,který se volně otáří. Napadlo mne,že je to kvůli chlazení,ale nejsem si jistý,neznám tenhle systém. fotky jsou mizerné,neměl jsem to jak nasvětlit a blesk udělal své,ale k identifikaci by to mohlo stačit.
Přílohy
DSC_0085.JPG
(146.29 KiB) Staženo 124 x
DSC_0084.JPG
(128.83 KiB) Staženo 106 x
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Je to rentgenka, anodový disk je otočný kvůli chlazení - zatěžuje se pořád jiné místo.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Je to rentgenka s rotační anodou, rotací se vzniklé teplo rozvádí z ohniska na celý obvod anody, tím prodlužuje její životnost a umožňuje použít vyšší výkon. Anoda bývá přímo spojená s motorem, podle fotek snad i v tomto případě ale není to vidět celé.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

Díky kluci já si nebyl zcela jistý,ale vyloženě se to nabízelo. Ve skle napoti anody, v místě výstupu paprsku je ve skleněné baňce odlité optické rozhraní. Na fotce to není vidět,ale je tam celkem znatelná lupa.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
ohryzek36

#5 Příspěvek od ohryzek36 »

Elektronky vypadá příbuzná jedné z této sbírky (přesněji "Phönix Pantix-Röhre P15ö"). Rotující anoda vypadá jako něco, co se u moderních rentgenek nejspíš používá často (aspoň podle wikipedie) - Siemens ji vynalezl v roce 1933. Phönix Röntgenröhrenwerk (výrobce) vznikl jako závod na výrobu rengenek a podle štítku (bez označení VEB, co používal závod od roku 1947) to vypadá na elektronku ješte starší - ale to už jen hádám.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

K upřesnění toho pohonu - vevnitř baňky je obvykle pouze rotor a ložiska, stator je vně baňky.

Dále na štítku je nápis "Eigenfilterung......." - snad ve smyslu "vnitřní" nebo "vlastní filtrace" - to pravděpodobně značí filtraci delších vlnových délek záření, které se při rengtenové diagnostice neuplatní a způsobují nežádoucí zatížení pacienta. Jako částečný filtr může sloužit i to výstupní optické rozhraní.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“