12f675 běží i bez napětí na vcc, a zapojení pnp>npn

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Aligues

12f675 běží i bez napětí na vcc, a zapojení pnp>npn

#1 Příspěvek od Aligues »

Hezký večer,

Mám zase jeden dotaz...

Chtěl jsem výstupem z procesoru (PIC16f88) nápajet (aktivovat) časovač v procesoru 12f675. Abych nezatěžoval výstup navrhl jsem zapojení takto, ovšem jsem někde udělal chybu a procesor běží i bez napětí na VCC (5v) a výstup je stále sepnutý. Co s tím? :roll:
Přílohy
cas3.png
(8.41 KiB) Staženo 223 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Ten procesor pravděpodobně neběží, ale protože má trvale s napájením spojený zemnicí vývod, tak dává na výstup "Log. 0" - a tím otevírá ten PNP trand. Zkus obrátit polaritu výstupního impulsu v programu časovače a použít trand NPN - aspoň jako mezistupeň.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Když máš napájení procesoru 5V a emitor na 12V, tak se nediv, že je to pořád sepnutý.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Aligues

#4 Příspěvek od Aligues »

Bohužel program není můj, takže beru co je. A procesor opravdu běží, jedna ledka (d12) bliká v sekundovém intervalu a druhá ukazuje sepnutý či nesepnutý výstup (d11). A i když je by měl být výstup neseplý (led d11 nesvítí) tak je koncový mosfet seplý. Tak jsem z toho jelen..
Napadá mě leda, že by si ten procesor bral napájení přes ty ledky a v zapojení pnp + npn mám chybu....

-------

Ano na emitor jde 12v (teda přesněji je tam 10v) chtěl jsem mít jistotu sepnutí toho mosfetu. Mohl jsem to všechno připojit na těch 5V (pnp, a ty dvě ledky) ale nechtěl jsem zatěžovat výstup z toho druhého procesoru, tak jsem myslel, že to oblafnu nějak takhle... :?
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Všechno, co máš připojeno na 12V, připoj na 5V a neboj se, ten IRFZ44 se bohatě otevře.
Takhle si koleduješ o zničení PIC.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ten FET můžeš oddělit optronem (ledka na 5V) a spínat ho 12V, navíc tím chráníš procesor v případě průrazu FETu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

"Nič" nesmie by byť pripojené na 12V - to platí aj o LED D11, D12.
Má byť Q2 invertor?
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jiriS »

Procesor napájíš přes emitor Q2, rezistor 470Ω a vnitřní záchytné diody.
Je to na zničení procesoru.
Jak bylo uvedeno:
LED diody napájet z větve +5V, do série s rezistorem 470Ω vložit diodu anodou k procesoru a katodou ke Q2 nebo trochu překopat zapojení. Možností je víc- optočlen, vložit NPN tranzistor, přes ketrý by se otevíral teprve Q2.
Jirka
Aligues

#9 Příspěvek od Aligues »

Díky za rady, šoupnu tam do serie diodu a dám to na 5v. Trochu jsem to uspěchal a už mám hotovou desku, takže tato úprava bude jednodušší než použití optočlenu :)
frpr666

#10 Příspěvek od frpr666 »

@cas3.png
1/ nikde nevidím do pic12F675 vstup. Napájet jej přímo z pinu nadřazeného MCU není správné! Důvod: možné přetížení nadřazeného MCU
2/ pic12F675 má push-pull výstupy. Pokud na výstup zavedeš 12V můžeš výstup spálit.
3/ pic12F675 má možnost interního oscilátoru. Pokud není vyžadované přesné časování, můžeš C6,C7,Q1 zrušit.
4/ IRFZ44 má Gate Threshold Voltage 2V-4V. Pokud není vyžadované rychlé pwm můžeš IRFZ44 spínat přímo z MCU (přes rezistor 220R)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“