Zdroj, nebo co..
Moderátor: Moderátoři
Je však potřeba se podívat důkladně, minulý týden jsem narazil na elyty s dobrou čepičkou, byly ale vyfouknuté zespodu.
sis2 píše:Potvrzuju, pokud zdroj blbě nabíhá nebo vydává všelijaké pazvuky, bývá vadný elektrolyt v napájení řídícího obvodu nebo ve výstupu pomocného zdroje, ze kterého je napájen střed primáru budicího trafa - kondenzátor má zlomek původní kapacity a hlavně vysoký ESR. Většinou není nafouknutý - to bývají jen větší baga ve výstupních větvích.
A obvykle má kapacitu 47uF/xxV
Takže malý vazebáci byly všechny dobrý, ale filtrace 5V STB (1G/16) měl dvojnásobek a špatný ESR. Pak jsem našel jestě jeden 1G5/16 a ten měl zase jen půlku (asi 12V) a zase špatný ESR. Ani jeden neměl vyfouklou čepici ani gumku!!
Je to ten zdroj, ve kterým jsem asi před měsícem vytáhl 3 elyty s čepicema, co byly "upečený" kolem předzátěžovýho odporu na 12V. Zdroj 2,5 roků v provozu, 5 elytů vadných, vlastně třetina všech. Nebudu riskovat a koupím všechny nový. Doufám, že až to vše poměním, tak ten zdroj půjde.
To satam: Když jsem byl v tom měření elytů a venku pršelo, vzal jsem škatuli vytahanejch z desek. Máš pravdu, všechny 47M/10-25V mají malou kapacitu a 90% špatný ESR. Ale vrchol byl pytlík elytů, co jsem preventivně před časem vykuchal z pulzáků 2 kusů regulátoru TLK43. Z těch elytů (20 ks) neměl ani jeden v pořádku ESR. Osazeno v průmyslovým rozvaděči regulace topení linky a vydrží okolní teplo maximálně 2,5 roku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!