že by levný tester záviťáků pulsních transformátorků?
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
že by levný tester záviťáků pulsních transformátorků?
Jsem si vzpoměl na následující zkušenost z prozváněním transformátorku z itronové kalkulačky.
Jako zkoušečku jsem měl jednoduchý zapojení piezosirénky "KPE222A", ke které byla připojena nízkopříkonová červená LED paralelně k přívodům v propustným směru. V sérii ze sirénkou byl tužkový monočlánek 1.5V a měřící hroty.
Pokud se hroty propojilo vedení, nebo se hroty spojily, bzučák pištěl a LED slabě svítila - napájecí napětí bylo na spodní mezi její funkčnosti.
Pokud se mezi měřící hroty připojilo vinutí - celkem i jakýkoliv výše zmíněného tráfka, dioda svítila o dost jasněji, protože pulsace proudu vyvolané bzučákem zřejmě způsobovaly přepěťové zákmity na indukčnosti.
Jakýkoliv vinutí ve zkratu jas LED vrátilo do původní podoby. I jediný vyzkratovaný závit tenkého drátku vpašovaného na kostřičku tráfka.. (z měniče z 6V na 4W zářivečku)
Nebo se tak dá rozeznat odpor od tlumívky. Od které hodnoty se to takhle chová, jsem nezkoušel. Je to ale v uH
to viděl v reálu,tak jsem se do demontáže musel zapojit. Tráfko je na E feritu s mezerou ,naštěstí jen z povrchu ,asi kvůli malé vlastní kapacitě vinutí,impregnováno nějakým voskem,takže to jde po ofuku teplým vzduchem celkem snadno rozdělat.Trafo je na prvním obrázku.Aby se to dalo
složit pak zpátky a mělo to skoro stejné parmetry,před demontáží byla změřena po odpájení závitu na krátko indukčnost všech vinutí.Ony totiž ty distance mezery jádra jsou z měkkého plastu a při stahování se mění indukčnost o aspoň 30% . Ten závit nakrátko přes mezery sloupků jádra je tam zřejmě kvůli potlačení vyzařování z těch mezer.Je sice "zvenku" přes jádro,takže by se nic v něm indukovat nemělo,ale po jeho zapájení se změřená indukčnost změní o cca 10%,takže se v něm díky mechanickým nesymetriím něco indukuje a zčásti jako závit nakrátko funguje.Měnič však s ním bezvadně funguje,což by v případě i částečného "zkratu" ve vinutí
určitě nebylo.Tím chci řící,že zjistit zkrat či částečný zkrat ve vinutí nemusí být vůbec jednoduché a způsob identifikace vady bude silně závislý na tom,co je to za trafo - elektricky i mechanicky.Myslím,že žádná univerzální metoda na to neexistuje.
Oprava se nakonec zdařila,byl to vývod až úplně nahoře,takže se jen vyčistilo vyhořené místo,naletoval nový vývod a celé se to lokálně naimpregnovalo včelím voskem - a vn a ostatní napětí jsou v normě.
- Přílohy
-
P3260495.JPG- (99.02 KiB) Staženo 130 x
-
P3050479.JPG- (98.85 KiB) Staženo 125 x
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... tko#527395