Spínaní relé Digitálními hodinami s budíkem
Moderátor: Moderátoři
Spínaní relé Digitálními hodinami s budíkem
Potřebuju jednou za den sepnout asi na 1 minutu relé na 12 V. Použil jsem digitální hodiny s budíkem (made in Vietnam), - výstup beru s piezo pípáku který se ozve na 1 minutu v čase na který je nastavený budík. Mám ale problém jak tímto celkem slabým impulzem sepnout 12V relátko. Dosud jsem používal nějaký vlastnoručně zbastlený obvod s dvojicí IO MAA 741, a ten mi pár let fungoval celkem spolehlivě. Bohužel v poslední době to začalo blbnout a tak vás prosím o radu jestli by se to spínaní nedalo vyřešit nějak elegantněji, Děkuji za rady i inspiraci
jandu píše:Dvojica operákov na tento účel sa mi zdá byť prepychom. No ak na tom piezo pípáku je striedavé napätie aspoň 1V špička/špička, tak to ide jednoduchým diodovým mostíkom-Gretzom v obvode báze tranzistoru a relé v kolektore. Paralelne k relé diodu proti špičkám. V obvode báze prípadne rezistor na zatvorenie tranzistoru v čase bez signálu.
Díky za radu, ale potřeboval bych alespont nějaký náčrtek toho obvodu (bohužel prostorová představivost není mojí silnou stránkou) tak kdyby to nějak šlo, byl bych moc rád (stačí to načmárat v nějakém graf. programu např. malování ve windows) předem díky
jandu píše:Nie, to nie je ono. napájanie na relé som myslel zo samostatného zdroja o napätí, nma aké je relé. Pred chvíľou som niečo na kolene dobastlil a výsledok je ten, že nie je potrebný ani mostík, ale napätie z bzučiaka musí byť vyššie, než 1,2V š/š. Ako nepríjemný jev je že vynutie "relé" hraje na frekvencii, ktorú dáva bzučiak hodín a nepomohol ani ellyt 50mikrof. medzi bázu a zem. Nie je to príliš hlasné, ale môže to byť rušivé. Ešte zajtra na tom popracujem.
Tak jesli se ti něco podaří dát dokupy tak budu rád když se s námi podělíš. Díky
Na vstupe máš 1kHz takže śírka pulzu je zrejme 0,5ms
medzi gate a zem daj paralelne 1uF+10kOhm a máš vybavené,len sa mi akosi nezdá rozkmit na bzučiaku.tam by malo byť snáď viac-tak 5V,lebo som nevidel bzučiak ktorý by šiel od 1,2V...i keď všetko je možné(meral si to oscikom?)
- Artaban001
Většina budíků má externí tranzistor a cívku, která slouží pro vyšší hlasitost pieza. Pokud nechceš zvukovou signalizaci, piezo a cívku vyhoď a dodělej k tomu obvod, namalovaný červeně. Velikost kondu dej takovou, aby relé necvakalo v rytmu pípání. Hodnoty ostatních součástek nejsou závazné , kromě odporu v bázi PNP tranzistoru
zde je schéma:
http://muj.edisk.cz/soubor/stahni/87713 ... .51kB.html
Mínusy budíku a napájení spínacího obvodu musí být spojeny!