Elektrická sekačka- nerozeběhne se. VYŘEŠENO
Moderátor: Moderátoři
Elektrická sekačka- nerozeběhne se. VYŘEŠENO
Tak jsem to rozkuchal, říkal jsem si , že to bude třeba rozběhový kondík- ovšem teď jsem jej změřil a má 8,2µF a Rs nějakých 0,0001Ω. Podle štítku je to 10µF. Takže tady asi problém nebude.
Každopádně nejde pořádně protočit rukou rotor. Tak jsem si říkal, jestli třeba není švihlé ložisko. No a našel jsem tam něco, co by snad mohla být doběhová brzda- na rotoru je plechový bubínek, na víku statoru jsou dva jakési nálitky, na kterých je snad kousek fíbru nebo čeho. No a tenhle bubínek o ty fíbrové kousky dře. Je to jakoby v ose rotoru. Je možné, že je to opravdu brzda a že funguje tak, že po přivedení proudu se třeba bubínek posune a odbrzdí? Přiznávám, že jsem tohle ještě neviděl, tak tápu.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hlavní vinutí- 11,5Ω, 27,6mH
Rozběhové vinutí- 39,2Ω, 72,3mH.
To by na první pohled vypadalo dobře, ne?
I když- jestli je tam někde mezizávitový zkrat, tak to asi nezjistím, co?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Stalo se mi u sekačky, že na hliníkových nálitcích čel rotoru byly od bubínku vytlučené otlaky a kvůli nim po zapnutí bubínek správně nemohl sklouznout k rotoru. On se jako mírně pootáčí. Po opravě pilníkem to začlo chodit. A taky zkontrolujte ty třecí segmenty v ložiskovém štítu aby byly stejně vysoké, aby bubínek dosednul stejnoměrně. Jak se příčí, může to zlobit. To se mi stalo u druhé sekačky, jeden se vydrolil a zlobilo to.
Na zkoušku zkusit nakapat do ložisek (zejména horního) trochu oleje a protočit rukou, jestli se uvolní. V případě úspěchu pak propláchnout v ředidle nebo benzinu a zkusit dovniř vpravit mazací tuk. V nouzi se dá ale provozovat i tak.
Doběhová brzda - je ovládána elektromagneticky, jestli je teď slyšet při zapnutí cvaknutí, tak by měla/mohla být v pořádku.
Takhle jsem to vloni opravil známému, horní ložisko pak dostalo kryt proti prachu z kelímku od jogurtu.
Ještě pro jistotu někde půjčím druhý kondenzátor (žádné takové nemám), zkusím ještě jednou prohlídnout tu brzdu. Pokud nic, tak sekačku zrecykluji.
Zatím díky za podněty.
M.
- Artaban001