Paralelní spojení spínaných zdrojů.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

Paralelní spojení spínaných zdrojů.

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji, rád bych se optal, zda je možné spojit paralelně 2 teoreticky stejné spínané zdroje. Mám 2 stejné spínané zdroje, co se používaly do adaptérů, sek 12V. Jsou to polotovary se stejným výr.kódem, stejné zapojení a stejné součástky. Výkonově nestačí a tak bych je chtěl paralelně spojit. Tedy sekundár se sekundárem a primár s primárem. To spojení primáru mám na mysli takto: zdrojům chybí na vstupu gretzův můstek a jestli je tedy možné vstupy spojit paralelně a napájet z jednoho můstku, nebo musí být každý zdroj napájen přes svůj můstek. Díky
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Takhle jednoduše, jak to zamýšlíš to nelze, hádalo by se to ve zpětné vazbě.

Použij výkonnější zdroj, nebo se podívej sem

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=70043
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

stasek píše:...paralelně spojit. Tedy sekundár se sekundárem ...
Jestli mají ty zdroje obdélníkovou zatěžovací charakteristiku, tak by to mohlo fungovat. Ale nepočítej s tím, že by se proudová zátěž rozdělila rovnoměrně.
Olchor

#4 Příspěvek od Olchor »

Na výstupy bych dal malé vyrovnávací odpory, spojil za nimi.
Je ale potřeba změřit, jestli mají přesně stejné výst. napětí, to případně doladit.
stasek

#5 Příspěvek od stasek »

Tak se poohlídnu po silnějším zdroji a nebudu si komplikovat život. Chtěl jsem, aby to bylo malý, ale nakonec to není podmínkou.
Díky za rady a odezvy.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Jestli ty zdroje už máš a nic tě nestály, tak to prostě vyzkoušej. Jak píše Olchor, dej tam malé (ohmicky) odpory a změř na nich pak úbytky. Uvidíš, jak se proud rozdělil. Třeba to vyhoví i bez nastavování.
Konkrétní hodnota odporů závisí na požadovaném výkonu nebo na proudu zátěží. Ten zatím neznáme.
zedisdet

#7 Příspěvek od zedisdet »

A reknu blbost, co dat na vystup kazdeho zdroje diodu, nejake hodne rychle aby ubytek napeti byl co nejmenci. Pak ty zdroje budou od sebe oddelene. A napajeci mustek podle me muze byt jen jeden , musi byt jen dimenzovan na minimalne dvounasobek proudu nez ten puvodni.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Rychlost diody na vystupe jednosmerneho zdroja ma aky vyznam? Skor by to chcelo diodu s malym ubytkom.
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Kromě toho když porovnáš dvě jinak úplně stejné diody, tak ta rychlá (fast recovery diode) má větší úbytek.
To proto, že rychlost zotavení se zvyšuje násilným zkrácením doby života minoritních nositelů, což má za následek vyšší úbytek napětí.
Kvicala_r

#10 Příspěvek od Kvicala_r »

Já žiju v domění, že rychlá má v rekombinační oblasti ponechané "nečistoty" které vedou k rychlé rekombinaci... Což mimo jiné způsobí menší Vf, ale větší Ir.... Tak nějak mi to i sedí s měřením.
Pletu se?
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

Jj, v podstatě je to tak. Doba života se násilně krátí difúzí vhodných příměsí (co si tak vybavuji, např. v křemíku Cu nebo Au) nebo ozařováním.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Habesan »

Paralelní spojení spínaných zdrojů je blbost.
I přes diody.
Vyzkoušeno.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

Samozřejmě, že není. V průmyslu se spínané zdroje paralelně spojují běžně. Přes diody i bez diod.
zedisdet

#14 Příspěvek od zedisdet »

Taky nevidim duvod proc by to neslo. A kdysi davno jsem tak videl spojene zdroje pro napajeji ceskeho pocitace z ttl, jen nevim jak byli uvnitr resene, zda uz to pro to paralelni spojeni nebylo predem konstuovane.
A jeste ktem diodam. Nevim jak to funguje teoreticky ale proste kdyz zmerim ubytek napeti na prechodu na rychle diode, je znatelne menci nez na obyc. diode.
lesana87

#15 Příspěvek od lesana87 »

Jen jestli tou rychlou diodou nemyslíš Schottkyho. :D

Co jsem viděla průmyslové zdroje pro paralelní chod, tak na to byly přímo dělané a měly v sobě "Load Share Controller", např. UC3907.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“