Doma spaluji veškerý domovní odpad (mimo plastů a jiných sajrajtů), dřevo a podobně takže podle toho bych potřeboval vybrat kotel.
Jaký kotel na pevné palivo-doporučte
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Jaký kotel na pevné palivo-doporučte
Doma spaluji veškerý domovní odpad (mimo plastů a jiných sajrajtů), dřevo a podobně takže podle toho bych potřeboval vybrat kotel.
- Přílohy
-
IMG_20150519_095810 – kopie.jpg- Zde se to prožralo.
- (97.97 KiB) Staženo 119 x
-
IMG_20150519_095655 – kopie.jpg- Dírka v prostoru kapes.
- (152.37 KiB) Staženo 157 x
měl jsem i cédo s programem a výpočtama ale ztratilo se kamsi...no možná půjde stáhnout z webu.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
konosuke píše:To jako novej, starší nebo samodomo bastl ?
Nejraději bych šel do nového popřípadě staršího ale už asi né do samodomo.
Byl tu zrovna syn, ptal jsem se jej jaký kotel mají u tchána a říkal mi že Atmos jako jsi mi dal odkaz.
labakon, koukal jsem na tý kotle a vcelku se mi líbí, firma má zde v Čadci pobočku, prodej i servis tak to by vcelku i šlo.
V úřadovně nám nainstalovali tyhle kapitalistické stropní bambule a vydržely přibližně dva měsíce tož do háje s úsporou takou.
http://www.fastimages.eu/images/ndn.jpg
Asi to nakonec nebude tak horké, na vesnicích by museli měnit kotle skoro všichni, ale stát se to může. Taky teď měníme záložní kotel na TP ( jinak plyn + solár), ale pro klid duše jdeme do kotle s em. třídou 3.
1) Pokud jsou peníze na investici a je v plánu tím topit "furt", tak automat na uhlí s emisní třídou minimálně 3.
2) Pokud máš přístup k SUCHÉMU dřevu za rozumné peníze (vlastní les, odpad z pily poblíž...) tak zplynovací kotel+akumulační nádrž. Atmos není s vývojem úplně daleko, ale je fakt, že jsou celkem levný. Ovšem mám blbou zkušenost s "combi" kotlem, že na to uhlí to tak dobře nehoří. Dobré kotle byly Verner, ale ten zkrachoval. Firma na Slovensku je dělá dál.
3) Jestli se nechceš ušpinit a máš dost peněz, pořiď nový kotel na plyn (atmosférický / kondenzační... taky to není úplně snadné vybrat).
Vše záleží na potřebném výkonu (starý dům vs. zateplená novostavba), na dostupnosti paliva (co umím dobře koupit, zpracovat, uskladnit), na týdenním režimu (důchodce, práce z domova, směny - tj. kdy člověk potřebuje topit a kdy může přiložit), na velikosti prostoru kotelny a hlavně na penězích (jak investici tak provozních nákladech)
4) jestli chceš klasický "odhořívací/prohořívací" kotel co sežere všechno, neporadím. jednak se k tomu musí chodit furt, jednak to má obvykle bídnou účinnost a jednak v tom nikdo neumí topit, takže u nás na vesnici je často taková mlha, že by se dala krájet.