Co dneska chtějí od programátorů na pohovorech?
Moderátor: Moderátoři
- arduino2015
Co dneska chtějí od programátorů na pohovorech?
A odkud čerpáte informace o novinkách? Mě přijde tento obor tak rozlehlej, že je nemožný mít neustálej přehled o všech automatech, řídicích systémech a podobných věcech. Ale i přes to, že si poctivě prostuduji před pohovorem informace o činnosti firmy, skoro automaticky na mě vytasí něco, o čem jsem po celý život neslyšel.
Odkud čerpat informace, co budou na úrovni? Jaké weby jsou pro toto vhodné?
- arduino2015
- arduino2015
https://cz.linkedin.com/in/vojtechdobes/cs
arduino2015 píše:Když odpovídám na inzerát "programátor řídících systémů" nemohou čekat, že budu mít v malíku všechny.
Ale mohou ! Problém je snad jen u tebe. Pokud tam není přesnější definice, tak nikdy nespoléhej na to, že chtějí jen to, co ses naučil ty. Proto ti dám jednu radu - nechoď tam, kde nejsou konkrétní už v poptávce.
a) nevědí většinou, co chtějí (psala to ženská nebo VŠ z Plzně) nebo je to univerzál a špatně placený
b) jako programátor musíš psát programy ošetřené na vše, pokud nemáš tuto praxi, tak nelez tam, kde to chtějí s podobným přístupem
c) řídící systémy bys měl jako programátor ŘS znát všechny (ne dopodrobna, ale mít celkový přehled) a měl bys je umět po zaškolení zvládat
Jako podmínku bych při pohovoru přímo vyžadoval školení k danému systému. Je to zpravidla i při stejném systému vhodné, protože to platí zaměstnavatel a bude chtít vše jako by ti to školení zaplatil. I při stejném systému má každý zaměstnavatel svá specifika a ty se je přece nebudeš učit doma po večerech, ne ?
Po zaplaceném školení si zaměstnavatel rád nechává podepsat určitou povinnou dobu zaměstnání u něj, což vyhovuje pro obě strany z hlediska práce a pro zaměstnance je potvrzené oficiální školení doklad o tom, že vše bude zvládat - když ne, je problém u zaměstnavatele nad rámec školení. A to už chce prokazatelně příplatky.
Hydrawerk píše:O programátorech tuším akorát to, že se budou muset celý život učit nové věci. .... Znám jednoho chlapa, který se na VŠ vykašlal a někdy po gymnáziu šel psát weby.
Ano, ale webmajstr není programátor. Má to sice něco společného, ale je to to samé jako bys obráběče kovů porovnával s vyučeným soustružníkem nebo frézařem a naopak. Každý má svá specifika, co ten druhý nezvládne a proto někde chtějí právě obráběče pro 4.-6. třídu přesnosti, protože by si soustružníka nebo frézaře pro kusovou výrobu s kvalifikací pro 8.-9. třídu přesnosti nemohli dovolit.
- arduino2015
Tím myslíš co? Jak ošetřené na vše? Opět, je to, jako by mě chtěli sepsat knihu ve všech Evropských jazycích.
"Po zaplaceném školení si zaměstnavatel rád nechává podepsat určitou povinnou dobu zaměstnání u něj, což vyhovuje pro obě strany z hlediska práce a pro zaměstnance je potvrzené oficiální školení doklad o tom, že vše bude zvládat - když ne, je problém u zaměstnavatele nad rámec školení. A to už chce prokazatelně příplatky. Wink"
Kéž by
Většina zaměstnavatelů, zejména tady na severu mají představu:
Najmeme levného kluka po škole, co je nesebevědomý a tvárný, on se za měsíc naučí vše, co umí ten maník od konkurence, co začal už za Husáka.
A když zjistí, že tak to nefunguje, je to chyba těch mladejch smradů, co dneska nic nedělaj, musíme sehnat nového.
PS: to není fňukání - jsem jen v situaci, kdy prostě netuším, jak z ní ven.
Jestli zadaji praci oni po tobe nebo ty po nich je vec nahledu, nicmene oni bez programatora preziji, ty bez vyplaty tezko. Pokud ovsem mas takove znalosti a schopnosti ze si muzes praci vybirat a vemou te vsude, pak je naprosto logicke ze das prednost lepsim podminkam. To si zase musi uvdomit zamestnavatel, ze dostane jen tak dobre lidi, jak moc jim dokaze nabidnout.