Stabilizator napeti - prosim o pomoc

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
radarek

Stabilizator napeti - prosim o pomoc

#1 Příspěvek od radarek »

ahoj, jsem zacinajici radioamater a chtel bych se vas zeptat proc se davaji kondenzatory pred vstup a vystup u stabilizacnich obvodu? napr. jako tady
http://imgs.idnes.cz/programy/A031126_T ... 78XX_N.JPG

a jak se vypocita jejich kapacita? napr kdyz mam 12V zdorj a chci ho stabilizovat na 5V.

Dekuji vam za pomoc
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kondenzátory zabraňují případnému kmitání stabilizátoru a jejich hodnota většinou není nijak kritická.

Obecně v praxi se používá kombinace kapacity kolem 10N-100N jako filtr VF složek a kapacity 10u-100u pro nižší kmitočty případného rušení v rozvodu napájení.

S výstupním napětím to nesouvisí (pouze s proudem).
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Já je ani nepočítám - jen dosadím do jednoduchého vzorečku. Jak píše ZdenekHQ, ten větší elyt na vstupu je filtr pro nižší frekvence, při napájení zcela speciálně síťových 50Hz ( nebo 100Hz při dvojcestném usměrnění). Jeho hodnotu počítám jako 1000mikrofaradů na každý odebíraný Ampér proudu, raději o trošku víc, malý proud odebírající obvody bývají citlivější na zvlnění, takže dám klidně 470mikro tam, kde bude odběr třeba jen 100mA. A ty menší, keramické 100nF, připojené přímo k vývodům stabilizátoru, jsou hodnotou doporučené přímo výrobcem obvodu v katalogu. Když je vynecháš, v 90% případů se nic nestane, v těch zbývajících 10% se stabilík vinou nežádoucích parazitních zpětných vazeb rozkmitá a minimálně nebude stabilizovat, pokud rovnou neodejde ke všem čertům. Ty kondíky zkratují na zem všecko, co by mohlo stabilík vychýlit ze stability...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MirrA1

#4 Příspěvek od MirrA1 »

Jednou jsem ve zdroji u stabilizátoru 78L05 tyto filtrační kondenzátory vynechal a po chvíli provozu se mi ten stabilizátor rozstřelil :D A od té doby kladu na tyhle kondenzátory důraz a vždy je zapojuju.
Radarek

#5 Příspěvek od Radarek »

vsem mockrat dekuju!!
radarek

#6 Příspěvek od radarek »

prece jenom bych se chtel jeste zeptat, je dulezite ty filtracni kondiky davat, ikdyz zdrojem napeti, ktere budu stabilizovat jsou akumulatory?

Dekuju
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

Vtedy nie.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tady by se neměly míchat dvě věci - filtrační elyt za usměrňovačem a blokovací kondíky u stabilizátoru - ty blokovací by se měly používat vždy bez ohledu na zdroj napětí, samozřejmě co nejblíž pouzdra.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

radarek píše:prece jenom bych se chtel jeste zeptat, je dulezite ty filtracni kondiky davat, ikdyz zdrojem napeti, ktere budu stabilizovat jsou akumulatory?

Dekuju

Filtračné nie.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

ještě jednou a jednoduše - elektrolyty nejsou potřeba, baterie je hladký zdroj, keramické blokovací určitě ano, protože rušivý signál může přijít i ze strany spotřebiče a nějakou nežádoucí vazbou se přenést na vstup.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“