Náhrada tranzistorů A1000N- VYŘEŠENO (nahrazeny KD503)

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

Náhrada tranzistorů A1000N- VYŘEŠENO (nahrazeny KD503)

#1 Příspěvek od Michal22 »

Nedávno jsem tady řešil tranzistory A1000N. Nepodařilo se mě najít nějaké další parametry, takže teď je na řadě záměna za něco jiného.
Měl bych doma několik nepoužitých KD503, ale problémy jsou dva:
1. papírově mají 80V Uce, takže by to už mohlo být málo (napájení je 2x33,5V st., což vychází asi na 47V ss)- takže by se musely změřit a vybírat. No a tady jsme u druhého problému- nemám s párováním výkonových tranzistorů žádné zkušenosti. A tak trochu pochybuji, jestli má pro mne význam se s tím zabývat, když to už třeba zase hodně dlouho nebudu potřebovat.
Takže mě napadají dvě řešení:
1. Koupit nějaké podobné tranzistory v páru (zesilovač má 100W do 4Ω) konstrukce podobná tomuto. Ale kde?
2. někoho tady z fóra, kdo má zkušenosti a vybavení, poprosit o změření těch KD503 a vyhledání dvou stejných, s požadovaným Uce.

Případně má někdo z vás další nápad?
Díky moc.

P.S.: je to tohle kombo
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 29 čer 2015, 11:34, celkem upraveno 1 x.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Bylo by vhodné změřit ten dobrý, co to asi tak umí, a ten vadný rozlousknout a podívat se na velikost čipu. Já ty orig. trandy před časem pro někoho sehnal, bylo to drahé jako prase (skoro 1000Kč za komplementární pár), ale chtěl to do nějakého drahého stereozesilovače... v rejstříku mám info, že pár 1000N/1000P se nahrazuje výběrovými MJ15003/4.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Aha, já to po pravdě ještě nezkoumal, takže jsem žil v tom, že je tam 2x NPN.
Hm, dobrý, musím se na to znovu mrknout- nemám to teď u sebe.
Sendyxi, jsi schopný případně ty MJ zajistit? Pokud seženu nějakou náhradu, tak ti potom ten dobrý klidně pošlu.
M.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Pár P/N byl do úplně jiného zesilovače, tady v tom budou asi jenom N.

MJ skladem jsou... mám pocit, že to, co tenkrát přišlo jako orig. díl byly přeznačené nebo výběrové MJ od SEC. Možná že i ty KD503 by mohly být dobrá volba.

Trochu mne mate, z jak starého komba to je ? Já myslel, že tyhle trandy se používaly kolem roku 1998-2000.
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Odkaz na kombo je na konci prvního příspěvku. Ale kolega jej koupil z druhé ruky, takže stáří taky neví.
Kdyžtak mě pošli nabídku (třeba i do SZ), ať to nějak dořeším.
M.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Jestli jich máš "několik" , tak bude asi problém najít dva "stejné", aby navíc ještě měly dostatečné Uce. Otázka je, jak dokonale mají být spárované. Snad to nebude tak horké.

Jinak změřit Uce kolem 100V staticky v pár bodech snad není takový problém. A pokud se to měří stejně jako třeba koleno u diod nebo tyristorů, tak mám na to přípravek k osciloskopu - odečítá se na obrazovce. Můžu ti ho půjčit nebo ti můžu Uce klidně změřit. Někdy bývá ostrý zlom, někdy takový pozvolný kulatější - což je výhoda obrazovky, že je líp vidět tvar. Nevím jestli má být Uce0 nebo s nějakým odporem.

S párováním ti asi nepomůžu. Nic grafického jako Sendyx nemám.
Nevím, v kolika a jakých bodech se to měří. Ale měly by na to snad stačit dva stabilizované zdroje a papír, tužka a případně excel a pak hodně času a trpělivosti. Tak nějak jsem kdysi vybíral dvojice z hrsti BF245. Jenže výkonové tranzistory se asi při statickém měření dost hřejí.

Každopádně s Uce můžu pomoci.
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

tady řeší něco podobného a tam jsou použity 2N3773, ty mají trochu lepší Uce . . .
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli chceš KD50x , pošli SZ .
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Už to máš vyřešeno ?
samponek

#10 Příspěvek od samponek »

Jestli jich máš víc, změř Uce0, KD503 mívají víc jak 80 V, mám tady KD502 a ty mají 80V, některé 100V a některé i 130V
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Sendyx- ne, nemám. Bořek sliboval, že mě něco pošle. Jinak tobě jsme psal SZ, došla ti?
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

Tak hlásím, že mě Bořek poslal dva kusy vybraných KD503, kombo už valí (konečně jsem si na to našel čas). Tak snad už bude sekat dobrotu.
Díky všem za vše :-)

Sendyx- chceš ty A1000N na nějaké pokusy? Jeden je dobrý, druhý je šluslý (viz. začátek vlákna).
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Nevyhazuj to, třeba se to ještě někomu bude hodit.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“