Zálohovací aku li-ion vs NiMH/NiCd

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Aligues

Zálohovací aku li-ion vs NiMH/NiCd

#1 Příspěvek od Aligues »

Zdravím,

Potřebuji v jednom zapojení použít zálohovací aku, původně jsem měl v plánu dát z 5V přes odpor NiMH baterii 4.8V (asi 4x AAA) ale v krabičce zbylo málo místa, tak zvažuji, že tam dám li-ion přes nabijecí modul z ebay tento:http://www.dx.com/p/tp4056-diy-1a-micro-usb-li-ion-battery-charging-board-charger-module-blue-373990#.VWQ5mV1us0M
Může to tak být nebo to není moc vhodné řešení?

Díky
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Li-ion z vadných baterií z NB jsem jako zálohy použil už několikrát, připojil přes pár kilo odpor na 5V a chodí všechno dodnes a pamatuje si..
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 26 kvě 2015, 15:48, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
Aligues

#3 Příspěvek od Aligues »

Mám tu nějaké kousky li-ion z ecigaret, velikosti přesně dle mých potřeb. Takže nic nezkazím pokud tam dám tu nabíječku z obvodem 4056ES a omezim to nějakým větším odporem. Nebo tam dát přes odpor nějakou li-ion s ochranou proti přebití a bude to taky OK? :)
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Když spočítáš předřadný odpor na proud řádu jednotek mA, asi to nikdy nepřebiješ.
Aligues

#5 Příspěvek od Aligues »

To ano, ale zase bude dlouho trvat než se aku nabije, v případě častějších nebo dlouhodobých výpadků proudu by s tím byl problém jelikož baterie bude napájet nejen chod procesoru, ale i displej a dalších pár věcí. Proto bych spíš potřeboval, aby ten aku byl ideálně stále co nejvíc nabitý, ale aby mu to moc neškodilo.
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Tak to je jiná situace, neznám souvislosti, nemůžu dále diskutovat.
mihal

#7 Příspěvek od mihal »

Ak potrebuješ rýchlo nabíjať, tak k tomu postav nabíjač, nezabudni ošetriť stav totálneho vybitia akumulátoru.
Honza_dy

#8 Příspěvek od Honza_dy »

Použil bych k baterii toto. Ošetří to nabíjení i vybíjení.
Aligues

#9 Příspěvek od Aligues »

Mám doma takovéto baterie http://www.buyincoins.com/item/227.html#.VWbhn11us0M kapacita je sice tak poloviční, ale pcb s ochranou tam je. Akorat nevim jestli by to sneslo nabíjení rovnou z 5v nebo by to ta ochrana vypla.
Radim

#10 Příspěvek od Radim »

Li-ion by se neměly nabíjet víc než na napětí 4.1 nebo 4.2 volt, jinak chcípnou. Přesné mezní napětí by se mělo najít v datasheetu toho Li-ion článku.
U nabíječky je nabíjení při dosažení toho napětí vypnuto. U prostého nabíjení odporem bych asi napětí omezil třeba zenerkou vybranou na uvedené napětí. Je potom možné na nabíjecím odporu navolit vyšší nabíjecí proud,takže zálohovací článek se rychleji nabije.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“