Náhrada zničeného PNP tranzistoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cowley

Náhrada zničeného PNP tranzistoru

#1 Příspěvek od Cowley »

Dobrý den,
rád bych se s vámi ostatními poradil o mém problému s 10-ti "kanálovým" vysílačem na bázi HT2262A. (Ve schématu jsou pro jednoduchost naznačeny jen první 3 "kanály" - ostatní tlačítka je už jen kombinace tlačítek proti zemi a matice z diod 1N4148 do větví k adresným vstupům a před rezistor 20k ohmů, kde se má otevřít vstupní tranzistor PNP a připojit tak vlastně 12V baterii k vysílači).

Vysílač se mi dostal do ruky ve stavu, že stále vysílal první "kanál" jako by někdo mačkal tlačítko Tl.1 (proto se také ve vysílači rychle vybíjela baterie).

Zjistil jsem, že tlačítka jsou všechna OK a že se přesto nedostatečně zavírá vstupní tranzistor, za kterým je stále dostatečné napětí pro aktivací obvodu HT2262A (cca 5V).

Tranzistor jsem tedy nahradil jiným, novým tranzistorem PNP, ale efekt je relativně podobný - nejde mi úplně zavřít tranzistor tak, aby za ním nebylo žádné napětí, resp. napětí nižší než je provozní napětí IO.

Můžete mi, prosím někdo poradit, jaký tranzistor mohl být v originál zapojení, nebo jaké rezistory nastavit k dostupným tranzistorům?

Díky moc.
Přílohy
vysilac_HS2262A.png
(6.85 KiB) Staženo 131 x
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

Jestli na rozepnutém Tl.1 nenaměříš plné napětí baterie, tak hledej chybu v tlačítkách případně v diodách.
Cowley

#3 Příspěvek od Cowley »

Mam tam asi o 1V míň než na baterce. Přerušil jsem tedy spoj mezi R=20k a uzlem s diodama a tlačítkem 1 a přestalo to vysílat.

Půjdu tedy po jednotlivých trasách, které nakonec posílají mínus do tohoto uzlu a pak se uvidí...

Tlačítka jsem sice měřil a diody taky, ale třeba to někde "prosakuje" :)

Zatím díky.
PC-maniak

#4 Příspěvek od PC-maniak »

Cowley píše:....Tlačítka jsem sice měřil a diody taky, ale třeba to někde "prosakuje" :)...

jo tyhle stavy typu "funguje" jen kdyz meris .. jsou nejlepsi :D !

pokud mas moznost rovnou je vymen a budes mit klid na dusi ;)
Cowley

#5 Příspěvek od Cowley »

Tak jsem vyndal tlacitko 10 a je klid. Presto se ted tlacitko tvari, ze je OK.
Kazdopadne diky moc za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“