Notebook MSI EX710X "hoří" MOSFET napájení
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Notebook MSI EX710X "hoří" MOSFET napájení
Dostal jsem na „hraní“ dva vyřazené notebooky MSI EX710X.
Jeden je mrtvý zřejmě na obvody kolem grafiky, ale grafika je OK. Ten jsem vzdal.
Druhý se jevil jako v chodu, tak jsem do něj doplnil HD z toho prvního a začal instalovat windows. Po cca 20ti minutách náhle smrad, kouř a mrtvo. Rozebral jsem ho a zjistil že shořel PQ19 - MOSFET SP8K10 hned vedle baterií. Usoudil jsem, že by to mohlo být vadným akumulátorem a tak jsem ho prozatím vyndal. MOSFET jsem objednal a vyměnil. Po zapnutí na síťový zdroj bez akumulátoru vše fungovalo normálně a nainstaloval jsem windows. Akumulátor jsem zkušebně nabyl v druhém notebooku a byl funkční. V okamžiku kdy jsem ho vložil do notebooku, uvedený MOSFET opět shořel a vyzkratoval napájecí zdroj. Notebook, ale na tu baterii normálně funguje. Začal jsem pátrat čím by to mělo být a nějak ten obvod vůbec nechápu.
Naměřím na odletovaných kontaktech toto:
Na vývody 1,2 je přivedeno +19V ze zdroje.
Vývod 3 vede kamsi a v klidu je bez napětí.
Vývod 4 je připojen na 0V.
Vývody 5,6,7 jsou připojeny na akumulátor cca +11,5V.
Vývod 8 vede kamsi a v klidu je bez napětí.
Když ty vývody porovnám z datasheetovým zapojením, tak mi není jasné jak ten obvod může vůbec fungovat.
Přímo datasheet obvodu SP8K10 jsem nenašel, odkazovalo mě to na SP8K1 tak předpokládám že to bude on.
Nemáte někdo schéma, nebo netušíte co s tím?
- Přílohy
-
MSI.jpg- (275.45 KiB) Staženo 176 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
rnbw píše:Ma tam byt asi nieco taketo: http://www.vishay.com/docs/72938/si4914dy.pdf
To už by mi smysl dávalo
Já se orientoval podle toho druhého noťase a tam je evidentně naletovaný ten SP8K10 viz foto. Ten spálený se nedal přečíst vůbec. O to je to pro mě větší záhada
- Přílohy
-
MSI2.jpg- (76.63 KiB) Staženo 162 x