potreboval bych zhotovit PWM regulator pro nekolik aku vrtacek s napetim 9.6V, 12V a 18V. Zapojeni podle A Radio KE 6/2010. Jen namisto BUZ11 bych pouzil IRFP064N, ktery ma 55V/ 110A/ 200W/ rds=0,008Ohm. Trafo 24V 250W.
Bude IRFP064N vykonove vyhovovat, nebo radeji pouzit dva paralelne? Zapojuje se odpor 0.1R do emitoru pokud tranz. pracuje v pulsnim rezimu? Pokud by pouzil 0.1R tak by byl pretezovan.
Dik.
Dobrý MOS budiče dají do Gate klidně 1A proudu. 555ka je sama o sobě schopna dát pár set mA a rezistor 1k2 to ještě zazdí. Při kapacitě hradla několik nF se bude tranzistor spolehlivě hřát, protože nebude spínanej, ale pozvolna otevíranej a zavíranej = velký výkonový ztráty. Takže použít buď tranzistorový koncový stupeň (pro buzení MOSu) nebo budič MOS.
Nedávno jsem opravoval PWM pro jakousi čtyřkolku - dnes už jsou v TO220 i 160A mosfety za pár desítek korun, dal jsem dva paraleně. Snad to nezničí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ten tranzistor to vydrzi.. ak bude na 110A , tusim ze pri vrtani tam tecie okolo 10A a pri zabrzdeni vretena okolo 17A uz si niesom celkom isty tymi hodnotami (mozno to bolo 7 a 10A) Ale to je jedno v pohode to vydzrzi tranzistor s 100A a jeden.
Hlavně musíš zvolit dostatečně nízkou pracovní frekvenci. Při nadakustické frekvenci se tranzistor nestíhá pořádně otvírat a víc topí. Klidně bych šel na pár set Hz.
Okrem tranzistoru aj dióda by mala byť schopná toho prúdu...a v závislosti na parametroch spínania (účinnosti) až v kvalite "fast recovery diode". Pri nadzvukových frekvenciách býva problém s rýchlosťou tranzistora a diódy. Motor je v takom zapojení aj dobrým širokopásmovým rušičom. Mal by byť kvalitne zatienený.
Zdravím všechny . Řeším taky PWM pro DC motor 12-14,4 V a tak procházím forum a je tu několikrát navrženo zdvojit výkonový prvek .
Já mám známé zapojení PWM z TIPA.EU a tam mi na dotaz nedoporučovali zapojit dva irfz44 vedle sebe .
Taky jsem zde nenašel potvrzení , že to funguje a dobře . Jen zde je debata, že by ty irfz44 musely být "párované" jak se kdysi pro tranzistorové výkonové zesilovače tehdy teslácké výkoňáky vybíraly dle zesilení .
Je to paralelní spojení irfz44 opravdu funkční a ověřené ?
Jarda
jeden vykonovo dostatocny mosfet s dostatocne tvrdym budenim musi stacit. naco to komplikovat dalsim - potrebujes tvrdsie budenie. rozlozenia prudu ani "parovania" by som sa v spinanom rezime velmi neobaval, samozrejme nemozes len obycajnym pricapnutim dalsieho mosfetu ocakavat dvojnasobny vykon.
Zdravím,
taky to dělat nebudu; jen jsem přečetl několik desítek témat o PWM zde na foru a nenašel jsem , že to se dvěma irfz44 chodí, i když to tady několik lidí radilo . Jelikož mám doma dvě stejné stavebnice a tak mě to napadlo . Dám na radu odborníka z TIPA a nahradím ten irfz44 nějakým výkonnějším .
Jarda