Závady videokazet

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neniu

#16 Příspěvek od Neniu »

Nechci se hádat, ale nepřipadá mi, že můj dotaz je na křišťálovou kouli. Původní dotaz byl na to, jak, a jestli, se dá poškodit záznam na pásku tak, že pak obraz jde obstojně, ale zvuk je úplně na draka. Případně, že se jedno i druhé rozpadne, přičemž pásek jako takový je v pořádku.

Mechanika videa je v pořádku, nemám důvod tomu nevěřit a utvrzuje mne v tom i to fakt, že všechny ostatní kazety fungují dobře, potíž byla jen na dvou kazetách. Moje pásky, ať již nahrávané doma, nebo originálky, fungují dobře.

Druhý dotaz, vyplynul z debaty, byl na to, co ve videu může vydávat podivné klouzavé zvuky, připomínající zvuk servomotoru.

Pořád tu ale někdo mluví o cvakání a muchlání pásky, ale nic takového se neděje. Konec konců, i na těch fotkách je vidět, že kazeta je mechanicky v pořádku včetně té packy, která slouží k odbrzdění cívek.

Odpovědí se mi vlastně již dostalo, u kazety s přísahou byl pravděpodobně problém na nahrávacím stoji, u kazety s bitvou došlo k poškození asi vlivem elektromagnetického pole.

Upřímně by mne nenapadlo, že demagnetizační cívka může udělat tak mohutné mole, že zasahuje i mimo televizi, ale proč tomu nevěřit, možné to je. Budu to brát do úvahy. Je pravda, že jednou se mi podařilo nechat na vypnuté televizi chvilku položenou reprobednu a obraz byl po dobu několika zapnutí a vypnutí dosti zkreslený, přičemž každé zapnutí problém poněkud vyřešilo, takže předpokládám, že cívka udělá pořádné pole, jen mne nenapadlo, že půjde i ven. Člověk se pořád učí :)

Takže asi nemá cenu pokračovat v diskusi, která by asi dál byla jen o dohadech. Ten podivný klouzavý zvuk nemám čím nahrát, ačkoli teďka mne něco napadlo. Jen stejně nevím, kam případně dát výsledný soubor.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“