Problem s ocami
Moderátor: Moderátoři
Mi to na jiném fóru moc nevysvětlil, jen nastřelil zákal. Fakt je, že otec přešel z dioptrií zase na nulu a po operaci zákalu nějaké má. Taky to řeší tak, že dají při té operaci do každého oka jinou čočku, že si to mozek přebere, ale jemu to nenabídli, takže má brýle.hafca píše:Ono se to někdy s přibývajícím věkem zase změní. Ještě před rokem jsem koukal na 42" TV s brýlemi. A nedávno jsem jistil, že na ní vidím ostře bez těch brýlí. Můj táta to měl taky tak. Jak šel čas, najednou potřeboval slabší a slabší brýle na čtení a než v osmdesáti umřel, četl bez nich.
Já jedu na hypermarketových za padesát úplně bez problému. Mám je od 1.5D na monitor až po 4D na bastlení. A když ty čtyřky nestačí, nasadím si na ně ještě 2.5D na čtení. Pak vypadám jako E.T. jak říkají vnoučata, ale vidím.![]()
Je mi ale jasné, že to není pro každého.
Sám jsem prodělal nedávno operaci šedého zákalu, a výsledek -stal se zázrak s ostrostí vidění.
Zdravé oko má celkem optickou mohutnost přes 60 dioptrií, z toho cca 40 dioptrií tvoří rohovka a cca 20 dioptrií (s možnosti vlastní korekce (která však s věkem klesá) cca 12 dioptrií) tvoří čočka.
Z oka se při této operaci (mechanický řez, nikoliv laser) odstraní ultrazvukem původní čočky a poté se vloží umělé čočky, zpravidla s dioptrickou hodnotou odlišnou (u mě o 1 dioptrii) a tuto nepatrnou odlišnost si mozek "přebere".
Operace jednoho oka od druhého proběhla po týdnu, vlastní operace na sále trvá asi 15 minut.
Je možné volit různé čočky - od jakýchsi multifokálních až po obyčejné, kdy se u těch multi slibuje vidění na dálku i na blízku (ale je to asi kompromis), já jsem zvolil čočky pro vidění na dálku a na čtení/práci mám brejličky a myslím jsem udělal dobře.
Jestli něco moderní medicína opravdu dokáže na člověku opravit, je to právě toto.
Hmmm ako vlastne zaostruje zdrave oko co nema ziadny problem ??? Pri pohlade do dialky su akomodacne svaly uvolnene cize nezaostruje nic a pri pohlade do blizka pod 30cm sa spusta zaostrovanie ??? Spominam si ked som mal oci este ok, ze do dialky som neostril vobec a pri pohlade na blizko, menej ako 30cm, napr. pismenka na zubnej paste, ktore su fest mrnave sa akoby spustil auto focus a ako som priblizoval blizsie k ociam tak som videl ostrejsie a ostrejsie akoby som pozeral cez lupu, najlepsie som videl tak okolo 10cm od oci. Teraz to dokazem precitat tak 15cm od oci ale to mi ide oci vytlacit z jamiek tak musim ostrit inac ani tu zubnu pastu nevidim a nie to este tie mrnave pismenka co su na nej, v pohode je to tych 30cm od oci aj to citim tlaky v ociach ked na to pozeram. Ale nevidim to tak jasne a ostro ako predtym.
Ono mne tento problem sposobila infekcia, liecim sa na neuroboreliozu. Snad ak sa z toho niekedy dostanem sa mi oci napravia. Preto nechcem riesit operaciu oci, lebo to nebude asi problem v ociach ale inde, v mozgu.
Pak jsem chodil ke dvěma očním lékařům. Moje třídní profesorka měla též za partnera nějakého očního lékaře. Všichni ti lidi nosili brýle nebo kontaktní čočky a na laserovou operaci nešel nikdo z nich.
Chybou je, že při této korekci už mají klasické brýle ke kraji znatelnou barevnou vadu, která se projevuje jak rozjetá dynamická konvergence u barevné obrazovky
Určite sa to dá naučiť, len to nikto nepoužíva keď automatika funguje. Potom sa to zabudne alebo svaly ochabnú... ako na to? Vcucnúť oči? Je to podobné ako s tým rozostrením, tie isté svaly, alebo je to iný pohyb? Nedá sa to naučiť pohľadom cez záclonu von oknom: zaostriť na záclonu/zaostriť na ulicu (pritom pozerať rovnakým smerom)?
ááá už to mám:
http://www.oberonic.cz/texts/Vicha-Fran ... -bryli.pdf