Fázové vedení u HB9CV
Moderátor: Moderátoři
Fázové vedení u HB9CV
Chci variantu s nesymetrickým fázovacím vedením mezi zářiči. Tam musí být středy zářičů vodivě propojené, obvykle vodivým ráhnem. Protože ho mám nevodivé, navrtal jsem ráhno v místech zářičů, vyřízl závity, a spojil šroubky drátem.
Tím pádem mám poněkud delší fázovací vedení právě o výšku obou šroubků, což dělá asi 14mm v úhrnu.
Je to podstatné pro vlastnosti antény (impedance, frekvence)?
- Přílohy
-
Dotaz HB9CV.png- HB9CV na dřevěném ráhnu
- (3.58 KiB) Staženo 196 x
Jodr píše:Je to antena analogická k Yagině, která má přenos energie z prvku na prvek a rahno se na přenosu nepodílí, slouží pouze jako mechanická opora prvků.
Naopak podle popisu HB9CV se tato liší od Yagi právě aktivním napájením obou prvků, přičemž fázový posuv signálu mezi prvním a druhým prvkem určuje směrovost. Tím se liší od Yagi.
Z linku:
Účinnost každého parazitně buzeného dipólového prvku (Yagi) je však nejistá a v žádném případě ji nelze srovnávat s účinností přímobuzených prvků (HB9CV). Tím se dostáváme k myšlence napájet reflektor i direktor přímo z vysílače se správným fázováním a tím se přiblížit k 100% účinnosti. Zde musíme nutně jen na základě úvahy dojít k závěru, že svazkování elmg. energie, jakož i její vyzáření, je u dvou prvků přímo buzených lepší než u tříprvkové Yagi, ...
kulikus píše:Chci variantu s nesymetrickým fázovacím vedením mezi zářiči. Tam musí být středy zářičů vodivě propojené, obvykle vodivým ráhnem.
tak to udělej symetrické.
Potom nebudeš potřebovat vodivé ráhno.
Jen připojení kabelu provedeš nesymetricky, tak jak potřebuješ . . .
použiješ rozměry k variantě sym. 150Ω, ale kabel připojíš mezi ten tvůj "šroubek" a jeden bod napájení na fázovacím vedení . . .
- monterjirka