Plynový kotel versus elektrický bojler.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#31 Příspěvek od BOBOBO »

Jenom u plynu nebude tak vysoká účinnost . A rozdíl je u mne znatelný 1,9 ku 5,4 , ale když potřebuji , přepnu . U přímotopu je to fuk ....
termit256

#32 Příspěvek od termit256 »

Jestli ti to k necemu pomuze, muzu zmerit kolik se spali plynu na zahrati 125l boileru, ale momentalne jsem mimo takze to muze chvili trvat.
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

p32

#34 Příspěvek od p32 »

termit256 píše:Jestli ti to k necemu pomuze, muzu zmerit kolik se spali plynu na zahrati 125l boileru, ale momentalne jsem mimo takze to muze chvili trvat.

To by mi taky bodlo, aspoň bych zemřel o něco chytřejší. Jak to budeš mít, tak to se hoď. Dík. Tipnul bych si tak na 65-75 Kč.

Jinak jsem se mrkl na odkaz od Bobobo, ale oni skoro sami nevědí jak to nastavit, tak jsem chvíli laboroval a vyšel mi odběr plynu, ale nevím za co. A to proto, že milý autor výpočtu zapoměl připsat vstup pro počet litrů ohřáté vody. Sice tam má vzoreček (ale k čemu je ten zbytek, když to má tak jasné):

Denní potřeba tepla pro ohřev teplé vody= 28.6 kWh

Takže si člověk může rovnou vynásobit 28.6 x 2,05 a vyjde mu 59.- Kč, ale neví za co.

Zkoušel jsem to jinou cestou a vyšlo mi, že plyn by přišel min. na 40,- Kč denně, ale práce kolem toho je trošku víc. Je tam jen ta jistota, že teplá voda bude kdykoliv pokud půjde plyn a elektřina. U elektrického bojleru mi zase vyšlo to, že pokud je ohřátá voda v bojleru, tak půjde teplá voda i při vypnutém plynu i elektřině. Ale to jsou už blbosti na okraj.

to TAKJAN: už je tam NT i VT a rozdíl je prostě 50% jako jinde a VT tarif je 5 hodin v noci a 2x přes den, takže je myšleno na dohřívání ve VT při odběru teplé vody.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od jezevec »

p32 píše:...Mě nejde o nezajímavost cen, ale o zdůvodnění jiným lidem, proto bych potřeboval čísla o nákladech na ohřev 80 l na den. U elektřiny to prostě vychází na 45,- Kč a to i s výhledem na dalších 10 let...

Jak už jsem psal, u 80l plynového bojleru mám roční spotřebu plynu mezi 450-500m³. Částka na poslední faktuře byla včetně poplatků 9 450,-kč. Pokud to rozpočítám na den, tak je to 25,90kč.
p32 píše:...Zkoušel jsem to jinou cestou a vyšlo mi, že plyn by přišel min. na 40,- Kč denně, ale práce kolem toho je trošku víc...

Nechápu, jaká je u plynového bojleru "práce navíc" oproti elektrickému.
Olchor

#36 Příspěvek od Olchor »

Myslím, že smysl mají dvě varianty - plyn na topení i ohřev TUV, pak ale zrušit dvojsazbu na elektřinu, zbytečně bys platil vyšší fixní poplatky
-- nebo úplně zrušit plyn a přejít komplet na elektřinu.
p32

#37 Příspěvek od p32 »

Ale já nepsal o plynovém bojleru (to jsme si asi nerozuměli). Tím plynem jsem myslel právě plynový kotel s přímým ohřevem TUV. Plynový bojler musí samozřejmě přijít levněji, ale je tam problém s místem, protože by musel být v bytě v kuchyni. Jinak dík za info o spotřebě u toho plynového bojleru. Cena je dost zajímavá oproti přímému ohřevu plynovým kotlem až při odběru TUV.
Dneska jsem to řešil i se známým, co inovuje byt a elektrický bojler mu vychází (v bytě) docela slušně. Tak budu honit další ať vychválí a zdůvodní svou volbu.
p32

#38 Příspěvek od p32 »

Olchor píše:Myslím, že smysl mají dvě varianty - plyn na topení i ohřev TUV, pak ale zrušit dvojsazbu na elektřinu, zbytečně bys platil vyšší fixní poplatky
-- nebo úplně zrušit plyn a přejít komplet na elektřinu.

Ta druhá varianta je zrušit funkční plynový kotel na topení a dát tam elektrický kotel ? To mi fakt nepřipadá rentabilní v panelákovém bytě. Máš nějaké dobré řešení pro to elektrické topení ?
tomasjedno

#39 Příspěvek od tomasjedno »

Olchor píše: pak ale zrušit dvojsazbu na elektřinu, zbytečně bys platil vyšší fixní poplatky...
Dvojtarif se zpravidla vyplatí mít, i když se žádný velkožrout nepoužívá.
p32

#40 Příspěvek od p32 »

Jistěže se vyplatí, ale jen tak ti ho bez bojleru nedají. Něco jiného je, jestli má smysl ho rušit, protože sleva se konat nebude. Fixní poplatky jsou na jistič a jak jsem to zkontroloval, tak je to na ten každodenní ohřev TUV přesně spočítáno a dávat tam jen 16 A je dnes už pěkná blbost. (pračka, trouba, mikrovlnka, varná konvice, myčka, sušička, žehlička, TV Nova)
BOBOBO

#41 Příspěvek od BOBOBO »

Takový údaj o plynovém boileru je jen na dvě věci . Jo když dodáš dohřívanou teplotu a údaj vodoměru , tak bude jasno ihned . Jinak je to jen slunečné číslo .
p32

#42 Příspěvek od p32 »

Mě to docela stačí. Chtěl jsem takové to zdravé porovnání možností a to jsem více méně dostal. Nechtěl jsem pitvat podrobnosti, kterých je pak dost s údržbou atd. atd. Jinak všem díky za příspěvky k tématu.
Olchor

#43 Příspěvek od Olchor »

No nevím, jestli se dvojtarif vyplatí i při menších odběrech. Fixní poplatky jsou vyšší o cca 200kč.
Já teď řeším podobný problém. Mám plyn na vytápění i TUV. Ovšem stejně topím převážně v kamnech dřevem, takže plyn je hlavně na TUV a vaření. Kotel pomalu dosluhuje, takže zvažuji úplný přechod na elektřinu. Zatím to bojkotuje manželka, je zvyklá na plyn.
tomasjedno

#44 Příspěvek od tomasjedno »

Olchor píše:No nevím, jestli se dvojtarif vyplatí i při menších odběrech. Fixní poplatky jsou vyšší o cca 200kč.

Držme se reality - normální byt s jednofázovou přípojkou.
Z ceníku ČEZ - Comfort
1x25A
D02d 106,48 / měsíc
D25d 125,84 / měsíc
D45d 217,80 / měsíc
Olchor

#45 Příspěvek od Olchor »

1x25A je docela málo. Mám RD, 3x25A, RWE Standart. Teď to nějak nemůžu dohledat, ale před časem jsem se na to díval a rozdíl mezi D02d a D25d byl cca 190kč.
Oprava - bylo to pro D26d, pro D25d je to cca 60kč, to už jde.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“