motorek na stěrače (2 rychlostí)
Moderátor: Moderátoři
Faktem je, že stěračový motorek buzený z PWM regulátoru ztrácí sice otáčky, ale nijak výrazně neztrácí krouticí moment. Ani zpětnou vazbu nepotřebuje.
Abych zbytečně nespamoval tak jsem to šoup tady.
Motorek od stěračů.
Má 3 vývody
Společné - a dva kablíky pro směr.
Ovládám ho přes raspi (2 relatka)
Zařízeni na motorku má dojezdy.
Čas běhu motorku mezí dojezdy je 8 vteřín.
I když to má dojezdy, spinám proud pro motor jen na 10 vteřin.
Potřebují udělat indikací, zda motor doběhl až k dojezdům.
Bude toto fungovat?
Je to schema dojezdu, takže to je 2 X.
- Přílohy
-
3459-led-png.png- (2.58 KiB) Staženo 122 x
Ukázku, jak zastavit motor na rozpínacím kontaktu dorazu tak, aby se uměl rozběhnout po reverzaci polarity napájení opačným směrem, máš v příloze.
Je to jednoduché - když pojezd dosáhne koncové polohy, rozpojí kontakt. Ten je sice přemostěný diodou, ale je pólovaná v závěrném směru, takže nevede. Až při změně polarity napájení tato dioda pustí do motorku proud, ten se rozjede zpět, koncový spínač sepne... v naznačené polaritě napájení musí motor dojet ke k1 a rozpojit ho. Na druhém konci dráhy se situace opakuje s kontaktem k2.
Ale to už tu před lety bylo:
Něco pro inspiraci:
Jestli je na motoru napětí nebo motorem teče proud (ještě nedoběhl na konec dráhy a koncový spínač ho neodpojil) lze zjistit více způsoby, například:
- paralelně k motoru zapojit můstkový usměrňovač, za něj odpor a LEDku optočlenu (ten můstek je nutný, protože na motoru může být libovolná polarita napětí) - a testovat, kdy na motoru zmizí napětí. Znamená to, že motor doběhl do správné polohy a lze tedy napájení odpojit úplně
nebo
- do přívodu proudu k motoru zařadit odpor, na němž se bude snímat úbytek napětí, jestli jako do motorku teče proud. Dál je to v podstatě stejné. Zde se navíc snadněji vyhodnocuje přetížení, jestli se pohon o něco zarazil, třeba o krk slepice (strmý nárůst odběru proudu), ale to lze řešit zvlášť pojistkou podobnou, jaká hlídá sílu zavírání okénka v autě (zde je jedno, zda jde o prsty nebo krk a čí budou, obojí nějakou dobu bolí). Ta pojistka je také v příloze. U toho okénka je to tak, že relé odpadne a odpojí napájení obvodů motorku a zůstane odpadlé, dokud něčím motor neodpojíš nebo nevypneš napájení. Samozřejmě - místo D3 může být LEDka dalšího optočlenu, který využiješ k hlášení nadřízenému systému, že motorek se někde zakousl, aniž dosáhl koncového spínače.
- případně obě kontroly zkombinovat.
- Přílohy
-
pojistka_oken_v2.png- (5.65 KiB) Staženo 116 x
Přiznávám že malovaní mi moc nejde. (nebo spíš na to nemam vhodný program)
Přepínač není přepínač ale dojezdový přepinač
http://www.hadex.cz/l400-mikrospinac-s- ... ol250v10a/
Na +12 raspberry se sepne proud na 10 vteřin.
Motor se spustí a pojede 8 vteřín než narazí na koncak a vypne se.
Pak se po 2 vteřinách vypne i proud na +12 raspberry.
Když je však proud vyplý, jak docílit toho, aby mi ledky ukazovali stav toho dojezdového přepinače?
- Přílohy
-
moje.php.png- (4.03 KiB) Staženo 94 x
To opravdu neumíš nakreslit schéma tak, aby z něj šlo vyčíst celé zapojení?
Za další: těch 10 s závisí na něčem jiném nebo ten impuls lze ukončit s přepnutím koncáku? Jednoduché zpětné hlášení od volného kontaktu koncáku by to vyřešilo. A ty můžeš pak testovat, jestli přišlo nebo ne.
Tady máš ukázku, jak by to i šlo: LED1 svítí, když je motor pod napětím, LED0 naopak, když motor napětí nedostává.
Ale, jak říkám, schéma není kompletní, tak ti těžko radit.
- Přílohy
-
jakysi_konc_uprav.png- (6.49 KiB) Staženo 102 x
Opraveno.
A co znamená ten přívod "pro opačný směr"?
Psal jsem to v dotazu.
Motorek od stěračů.
Má 3 vývody
Společné - a dva kablíky pro směr.
Na mnoha motorcích se mění směr obracením polarity.
U tohoto ne.Ma zvlašt 2 kabliky.
Tim padem, to co jsem tu nakreslil mam 2X.
Na každem směru.
Za další: těch 10 s závisí na něčem jiném nebo ten impuls lze ukončit s přepnutím koncáku?
těch 10 s nezaleží na ničem.
Jelikož ten motor ma ty 2 kabliky pro směr, musím vypnout jeden směr než se rozběhne ten druhý.
Motor se spouští 2 X za den, takže je zbytečne to nechavat třeba 8 hodin sepnute.
A toto by mělo stačít a fungovat
- Přílohy
-
moje.php.png- (3.67 KiB) Staženo 103 x
Ano, když motorek zapojíš jinak a prohlásíš ten nejslabší uhlík za společný, pak se motorek bude točit na jednu nebo druhou stranu, podle toho, jestli ho budeš napájet do původně "pomalého" nebo "společného" uhlíku. Jak se to bude líbit lamelám, a jak dlouho to vydrží, to je otázka, na kterou tu zatím nikdo nezkoušel odpovědět. Tak zkoušej.