Je reálný DIP metrem změřit f-rez půlvlnnýho dipólu?
Moderátor: Moderátoři
forbidden píše:Tlumivky tam mám abych nemusel motat velký vzduchový cívky. Mám je namotaný na kousku tyčovýho feritu, takže můžu posouváním lehce měnit indukčnost.
ty cívky na ferritu je právě chyba, nikdy nebudou mít takové "Q" jako vzduchová cívka . . . jen to bude menší . . .
Zkus si udělat ty vzduchový cívky na novodurové trubce a uvidíš . . .
když si chceš hrát, hraj si . . . myslím, že tak na potřetí se trefíš, tam kam chceš . . .
jinak pěkné "měřítko" je tady:
http://mujweb.cz/pjenicek/radio/navodyj1/GDO1.html
smyčka,která se dala zastrčit i tam,kam velká cívka nevlezla.
Já bych viděl přínos stabilizace amplitudy kmitů GDO v tom,že mohu zvětšit
přeladitelnost,čili méně cívek,a mohu jej použít i jako generátor,aniž by amplituda příliš kolísala s přeladěním.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
forbidden píše:. . . aniž by ovlivnil frekvenci, nebo nezatlumil výstup. Je to plus pól baterky, samozřejmě oddělenej kondíkem a napíchlej až na desce u cívky, né na baterce samotné. Signál je tam naprosto dostatečnej pro osciloskop i pro čítač.
a to znamená, že máš napájení na desce blbě blokovaný, případně jsi použil špatné blokovací kondíky . . .
tomuhle bych teda nevěřil, to může dělat "psí kusy" . . .
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
forbidden píše:Čítač mám jen stolní a krátkej kabel, kdybych něco potřeboval změřit mimo, tak to změřím a pak bez pohnutí ladičákem u stolu tu frekvenci odečtu.
to je hloupost . . .
jen přiblížením ruky k cívce kmitočet ovlivníš a co teprve přiblížením měřeného objektu ?
. . . tohle je hodně hloupý nápad . . . pokud chceš měřit čítačem, tak jedině "on line"
měřený obvod si musíš donést k čítači na stůl . . .