Manuální řízení posuvů frézy FNGJ 32 TNC
Moderátor: Moderátoři
Manuální řízení posuvů frézy FNGJ 32 TNC
- Přílohy
-
fréza.jpg- (200.02 KiB) Staženo 578 x
Podle mě to bude chtít kvalitní potenciometr (ale nevím jaký) tohle jsem ve svých konstrukcích nikdy neřešil. Možná by pomohl nějaký víceotáčkový potenciometr, který má odporovou dráhu mnohem delší a případný skok bude snad zanedbatelný.
Třeba něco takového http://www.gme.cz/pm-534-10k-p113-037
nastavuje,prostým otočením o cca 270° najede z nul na max,s tímhle by se utočil k smrti."Mrtvý úhel" je mi jasný,např. mech.dráha je udána 300°,elektrická 270°,ten rozdíl jsou ty kraje. Proč to ale s tím tehdy úplně běžným TP280 fungovalo bez skoku - že by nějaký výběr z mnoha kusů či
nějaký doraz ..... ?
v regulátoru ss motoru,což má být dle rozpisky frézy Simoreg ...... od Siemense. Z textu nepřímo vyplývá, že je zde v regulátoru zvlášť nastavovaná proporcionální část pro malé a velké otáčky,dtto integrační část. Jaké konkrétní otáčky a jaké nastavení,to jsem na netu nikde nenašel,také je možné,že to již někdo v rámci výměn těch potenciometrů rozšteloval.
Samozřejmě může být vada i v tachodynamu atd. Do toho si bez nastavovacího předpisu šáhnout nedovolím,neb skoro jistě bych to rozšteloval ještě více a hocha mohl připravit o výrobní prostředek. No nic,hoch bude muset pošetřit na nějaký Siemens servis.
Když vidím, že přes řídící systém je možné zadat rychlost posuvu v necelých
200 dílčích skocích,což odpovídá při ručním řízení na potenciometru 10k změně o 50Ω, nejsem si vůbec jistý,že ten potenciometr byl v originále TP280 10k/N ,neboť s ním je to nemožné nastavit nejen na koncích,ale i uvnitř dráhy. Spíše už jej někdo dříve vyměnil, stroj byl koupen starší.
To Jirka 525 : Také mě to napadlo,posunout to elektricky nebo mechanicky zarážkou na hřídeli potenciometru, problém je jednak v potřebě obou polarit pro změnu smyslu točení motoru posuvu,jednak ve schopnosti nastavit to vůbec tím potenciometrem v tomto rozlišení. Proměřil jsem dnes několik nových TP280 10k,5k,1k a 250Ω,ale jakous takous rozlišovací schopnost a stabilitu bych bral až u těch 250 Ω, výše 10-100 Ω kolísání .
Přestávám to chápat,jak a s čím to mohlo fungovat.Hoch uvádí,že dokázal
s tím TP280 najet na míru s tolerancí 5 mikronů .
hmm , to je na 6RA 22
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)